#Δήμαρχος #Θεσσαλονίκη

από Ασπρούτσου Αναστασία
sms

Με αφετηρία απλές σκέψεις…όπως πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια του πρώτου πολίτη της πόλης, του Δημάρχου, πώς φτάσαμε να επιλέγουμε δήμαρχο και τί δήμαρχο θέλουμε για την πόλη μας παραθέτω αυτό το μικρό κείμενο-τροφή για σκέψη.

Παραλείποντας από επιλογή να αναφερθώ στο “φαινόμενο Μπουτάρης- για να γουστάρεις- θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελα να έχει ο πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης.

Θα ήθελα να είναι νέος; θα ήθελα να είναι αυτοδημιούργητος; θα ήθελα να είναι ευκατάστατος; θα ήθελα να είναι κουλ; να είναι αυτοδιοικητικός; ανεξάρτητός κομματικά;

Τί θα ήθελα;

Το επιχείρημα του να είναι σώνει και ντε νέος -ευτυχώς- έχει από καιρό καταρριφθεί και πλέον η νεότητα δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που θα με οδηγούσε σε μία επιλογή.

Αυτοδημιούργητος. Δηλαδή ένας άνθρωπος ικανός , αλλά που είχε την τύχη ή την ατυχία να είναι μέλος μιας οικογένειας με επαγγελματική “συνέχεια” θα πρέπει να απορριφθεί;; όχι βέβαια…

Ευκατάστατος. Και πάλι, θα πρέπει να είναι κριτήριό μας η οικονομική επιφάνεια του ανδρός; ένας μη οικονομικά εύρωστος είναι ευάλωτος, ένας πλούσιος όχι; ο πρώτος έχει ηθικό πλεονέκτημα έναντι του δεύτερου;

Κουλ. Εξ ορισμού έχουμε μπερδέψει τον ωραίο για παρέα, εκδρομές και κοινωνικές εκδηλώσεις με τον πρώτο πολίτη της πόλης. Προσωποποιήσαμε τη λέξη “χαλαρά” σχεδόν για πλάκα με την τελευταία επιλογή μας και η Θεσσαλονίκη διανύει μια από τις παρακμάζουσες περιόδους της και με ευθύνη -πρωτίστως- δική μας.

Αυτοδιοικητικός. Τί τάχα σημαίνει αυτός ο όρος; “Έχει κάνει ήδη δημοτικός σύμβουλος και για αυτό είναι αυτοδιοικητικός.” Έχει κάποια βαρύτητα το ότι δεν επέλεξε κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αυτοδιοίκηση; Μπορεί αυτό να προτάσσεται ως προσόν; Λογίζεται μήπως ως πείρα ή ως εμπειρία;

Ανεξάρτητος κομματικά. Μπορεί ο πρώτος πολίτης της πόλης να μην έχει πολιτική άποψη; Μπορεί να έχει μια κομματική θέση και στη συνέχεια να επιζητά μια “ανεξάρτητη” υποψηφιότητά του; Κατά την άποψή μου, επιβάλλεται να έχει πολιτική άποψη και μπορεί να έχει και κομματική ταυτότητα, αλλά ως δήμαρχος να λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών και της ίδιας της πόλης.

Με τα τιθέμενα ερωτήματά μου σας σκιαγράφησα ποιον δε θα ήθελα για Δήμαρχο Θεσσαλονίκης…γιατί σε αντίθεση με τα αναφερθέντα στερεότυπα που όλοι θα συζητήσουμε μεταξύ μας, εγώ σας παραθέτω τα στοιχεία που θα ήθελα να έχει ο επόμενος Δήμαρχος, γιατί από τον πρώτο εκλεγμένο Δήμαρχο Μηνά Πατρίκιο μέχρι και τους τελευταίους, οι Δήμαρχοι είχαν πλήρη ταύτιση με την ίδια την πόλη: προσωπικότητα, μόρφωση και παιδεία. Η Θεσσαλονίκη των ποιητών, των λογίων, του πολιτισμού, των επιστημών και των επιστημόνων δυστυχώς ζει μια από τις πιο παρακμάζουσες περιόδους της και για αυτό περισσότερο από ποτέ χρειάζεται έναν άνθρωπο με όραμα, καταξιωμένο στον επαγγελματικό του χώρο, με αίσθηση του μέτρου, με αισθητική, να ασκεί πολιτική, και όχι μικροπολιτική. Έναν άνθρωπο που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ικανό στη διοίκηση, συνετό, αντάξιο πρώτο πολίτη για την πόλη μας.

Οι εκλογές κοντεύουν. Οι επιλογές μας θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης και το δικό μας. Της Θεσσαλονίκης της πρέπουν μόνον μεγάλοι, μόνον σπουδαίοι άνθρωποι και ταπεινοί. Αυτούς αρκεί να ψάξουμε και θα τους βρούμε.