Διεθνές Συνέδριο αύριο για τη Γεωργία στη Θεσσαλονίκη με τη σφραγίδα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Αύριο πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο «Νέα Γεωργία – Νέος Συνεργατισμός», στη αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στη φετινή 28η Agrotica ΔΕΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνδιοργάνωση με τη ΔΕΘ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Έφη Λαζαρίδου, καλωσόρισε απόψε σε δείπνο εργασίας τους συνέδρους και τους προσκεκλημένους, και παρέπεμψε στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή μέρα.

Η ατζέντα του προγράμματος έχει ως στόχο ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά. Το συνέδριο επιδιώκει να συμβάλει σε ένα νέο, υγιή δημιουργικό διάλογο σχετικά με το ρόλο του συνεταιρισμού ως μοχλού ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα. Το συνέδριο αναδεικνύει καλά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με το βλέμμα στη νέα γενιά αγροτών και συνεταιρισμών, αξιοποιώντας τις αστοχίες του παρελθόντος ως εργαλείο μάθησης και εξέλιξης. Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συνεταιριστές και ερευνητές, όπως τονίζεται στη σχετική πρόσκληση – ανακοίνωση, μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες και διαμορφώνουν μια νέα πλατφόρμα για το σχεδιασμό ανταγωνιστικών συνεταιριστικών σχημάτων, τα οποία μέσω της λειτουργίας τους θα αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης για τον κλάδο αλλά και τη χώρα συνολικά.

«Δουλεύουμε μαζί, είμαστε εδώ για σας» τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών, του πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τους νέους, δημιουργούμε. Εδώ στην Ελλάδα με ρωτούν γιατί κάνουμε το πρόγραμμα; Είναι μέσα στο θεσμικό μας dna να κάνουμε αυτό που κάνουμε».

«Το συνεταιριστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο συζήτησης και επαναδιαπραγμάτευσης από ειδικούς του χώρου, οικονομολόγους και θεσμικούς εκπροσώπους» υπογραμμίζεται στην πρόσκληση – ανακοίνωση και τονίζεται: «Ως απάντηση στον κατακερματισμένο γεωργικό κλάδο, οι ειδικοί προτείνουν την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και τη στροφή σε ανταγωνιστικές συλλογικές δράσεις και νέα συνεταιριστικά σχήματα. Προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια και να αναπτυχθεί πλήρως το δυναμικό του αγροδιατροφικού κλάδου, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο αφήγημα προς μια νέα μορφή συλλογικότητας στον πρωτογενή τομέα και στην αγροδιατροφή: ένα νέο υπόδειγμα για το συνεργατισμό. Το καινούριο αυτό υπόδειγμα μπορεί και πρέπει να έχει στο κέντρο του το συνεταιρισμό ως μια επιχειρησιακή ανάγκη και ως ένα εργαλείο αντιμετώπισης των προκλήσεων της πρωτογενούς παραγωγής».

Μέγας δωρητής του συνεδρίου και αποκλειστικός χορηγός του προγράμματος είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αργυρός χορηγός του συνεδρίου η Τράπεζα Πειραιώς.

πηγή: ΑΜΠΕ

Φάνης Γρηγοριάδης

No Comments Yet

Comments are closed