Δένδιας: Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο

ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας διέκρινε «Πολύ καλό κλίμα» και «συνθήκες εθνικής ομοψυχίας» στις σημερινές συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για την υπογραφή των δύο «πολύ σημαντικών» κειμένων μεταξύ Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία υπογράφηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Άμπου Ντάμπι.

Μάλιστα, πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο κ. Δένδιας συζήτησε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τις «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

«Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως, κατέστησα, επίσης, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» δήλωσε, μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Εμιράτα, σημείωσε ότι αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του ιδίου. Όπως είπε, το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της  ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους. Επίσης, η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.

No Comments Yet

Comments are closed