Δεν φταίει ο Δήμαρχος για τα… απόνερα

από Σαμολαδά Μαρία
sms
Της Μαρίας Σαμολαδά, Δημοσιογράφου

Το εύκολο είναι να πούμε ότι για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά από μικρής διάρκειας χαλαζόπτωσης και εν συνεχεία έντονης βροχόπτωσης, φταίει ο δήμαρχος.

Δεν είναι όμως έτσι…
Ο δήμαρχος, όπως και ο κάθε δήμαρχος φταίει για πολλά, αλλά όχι για όλα.

Καταρχήν, γιατί όλοι ασχολούνται με τον Μπουτάρη και δεν βλέπουν τι έγινε και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής;
Γιατί Θεσσαλονίκη, αν δεν το ξέρετε, δεν είναι μόνο η Λ.Νίκης.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τα φρεάτια; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα «μπαζώματα»; Ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε τι που περιλαμβάνει η λέξη «φερτά υλικά»;

Ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε πολεοδομική παράβαση που εμποδίζει την ομαλή ροή των υδάτων;
Το νερό καταλήγει στον Θερμαϊκό λόγω «κλίσης», αλλά από πού ξεκινάει ο χείμαρρος;

Μη μου πείτε πάλι για το Σέιχ Σου… αυτά είναι γνωστά. Όπως και ότι ένα μόνο δάσος δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση…

Τα βάζετε με τον Μπουτάρη, γιατί είναι εύκολο, γιατί έρχονται εκλογές, γιατί είστε της εύκολης «ανάγνωσης» και ακόμη ευκολότερης ανόητης κριτικής και γιατί ο Κυρ-Γιάννης σας αφήνει να λέτε, γιατί ξέρει ότι λέτε αηδίες.

Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, για οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο φταίει βασικά η φύση…και ο Θεός…
Την φύση την έχουμε καταστρέψει όλοι μαζί οι «άνθρωποι» με τις συνήθειες της καθημερινότητας και με την αδιαφορία μας…οπότε καλά κάνει, που και που, και μας εκδικείται ή μας επιστρέφει ό,τι της προσφέρουμε…
Τον Θεό τον θυμόμαστε όποτε τον έχουμε ανάγκη…οπότε καλά κάνει, που και που, και μας θυμίζει την υπερδύναμή του… (ευλόγησον)

Αδιαμφισβήτητα κάθε «ανθεκτική» και οργανωμένη πόλη πρέπει να έχει τις βασικές υποδομές (οδικό, υδροδοτικό και ηλεκτροδοτικό δίκτυο, αποχετευτικό σύστημα, κλπ).
Το αν η Θεσσαλονίκη έχει αυτές τις υποδομές ή όχι, δεν αφορούν μόνο την τωρινή διοίκηση και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους τους δήμους, τις περιφέρειες και τα υπουργεία.

Επίσης, είναι άκαιρο να αναζητούμε ευθύνες, τη στιγμή που συντελείται η καταστροφή.
Κατά την χθεσινή μέρα, που καταστράφηκαν περιουσίες και κινδύνεψαν άνθρωποι, εγώ αναζητούσα από άλλους ευθύνες.
Από όσους είναι υπεύθυνοι για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

Έτσι, θα ήθελα να δω την πολιτική προστασία, την πυροσβεστική, την αστυνομία, ας έβγαινε και ο στρατός… γιατί πλέον ήταν θέμα διαχείρισης κρίσης και όχι έλλειψης υποδομών.

Ήταν θέμα διαχείρισης από τον καθένα μας χωριστά. Αλλά είμαστε υπερβολικά υπερφίαλοι για να κάνουμε την εσωτερική κριτική μας.

Γιατί, όταν βλέπεις ότι η βροχή είναι ασταμάτητη, δεν συνεχίζεις τη διαδρομή σου με το αυτοκίνητο. Το λογικό είναι κάνεις κάπου «δεξιά» και να περιμένεις να περάσει η καταιγίδα.

Γιατί, όταν βλέπεις ότι ο δρόμος έχει μετατραπεί σε χείμαρρο, δεν προσπαθείς να τον διασχίσεις πεζός. Το λογικό είναι να περιμένεις σε ένα σημείο ασφαλείας να «κοπάσει» το φαινόμενο.

Γιατί όταν οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν στο λένε απλώς για να μην απλώσεις μπουγάδα ή για να πάρεις μαζί σου ομπρέλα. Το λογικό είναι να περιορίσεις τις άσκοπες μετακινήσεις σου.

Σίγουρα το θέαμα ήταν «εντυπωσιακό»…έγινε η θάλασσα ένα με τη στεριά.
Ο Λευκός Πύργος έζησε ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αφού περιτριγυρίστηκε από θάλασσα και η παραλία της Θεσσαλονίκης γέμισε με ό,τι κουβαλάει ο Θερμαϊκός από τις δικές μας «συνήθειες», φελλούς και σκ@τ@.
Μην άγχεστε, αυτά τα δύο επιπλέουν ούτως ή άλλως και χωρίς πλημμύρα.

ΥΓ1:Η τραγικότητα της κατάστασης κατά την προσωπική μου άποψη εντοπίζεται αλλού. Στους πολίτες, δηλαδή και σε μένα και σε σένα. Θυμώνεις και λες «τι λες ρε Σαμολαδά, που φταίω εγώ για την πλημμύρα». Ελπίζω «ειδικοί» να μας πουν με ποιον τρόπο φταίει ο καθένας μας, όχι για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να αλλάξουμε συνήθειες.

ΥΓ2: Για τα φρεάτια όμβριων υδάτων (παντοροϊκο σύστημα), αυτά που είναι δηλαδή στο πλάι των δρόμων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπεύθυνη είναι η ΕΥΑΘ. Ενώ για την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη υπεύθυνη εκ του νόμου είναι η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας…

ΥΓ3:Παρακαλώ τον «ταρίφα» που απεικονίζεται στη φωτογραφία να «λεηλατεί» την ανθοέκθεση της ΔΕΘ μετά την καταστροφή να φέρει πίσω τα φυτά. Δεν είναι για την αξία τους… είναι ότι τη στιγμή που γίνεται βιβλική καταστροφή, το μυαλό του είναι τόσο κιμάς που σκέφτεται πως θα «κλέψει». Είναι άξιος της μοίρας του. (σσ: ελπίζω το porte-bagages του να έγινε σαν την κοιλιά του και πιστεύω ότι δικαιούται έναν τίτλο τιμής)

ΥΓ4: Κουράγιο σε όσους επαγγελματίες ακόμη καθαρίζουν τη λασπουριά με εσάνς σκατίλας.

ΥΓ5: Κουράγιο σε όλους όσους δεν έχουν μέχρι αυτή την ώρα νερό ή ρεύμα στα σπίτια και τις δουλειές τους.

ΥΓ6:Για τα απόνερα…φταίει όποιος δεν «καθαρίζει την μπουγάδα», όπως αρμόζει σε έξυπνους και ικανούς.