ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επενδύσεις σε Βαλκάνια και Ελλάδα

από Team MyPortal.gr
sms

Έξοδο στα Βαλκάνια επιχειρεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, επιδιώκοντας συμμετοχές σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα της περιοχής, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για τη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου στην εγχώρια αγορά, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών.

Ουκρανία, Κόσοβο, Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία είναι ορισμένες από τις χώρες που «κοιτά» η εταιρεία, ενώ σε ορισμένες από αυτές βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνίες με τοπικούς επιχειρηματίες, καθώς το «μοντέλο» που θέλει να ακολουθήσει η εταιρεία είναι η αναζήτηση συμμαχιών με παίκτες που γνωρίζουν τις τοπικές αγορές αντί της αυτόνομης ανάπτυξης και η συγχρηματοδότηση των έργων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Παγκόσμια Τράπεζα, που δραστηριοποιούνται στις χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ηλία Μονοχαλιά, οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας διαμορφώνουν ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον σε αρκετές από τις χώρες αυτές, στις οποίες άλλωστε επιδιώκει να αποκτήσει παρουσία και η μητρική ΔΕΗ.

Στην ελληνική αγορά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, διεκδικώντας μερίδιο από την «πίτα» των διαγωνισμών για νέα ισχύ ΑΠΕ που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς το μοντέλο της αγοράς μεταβαίνει από το καθεστώς των εγγυημένων τιμών σε εισαγωγή ανταγωνισμού.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 153 μεγαβάτ ΑΠΕ, μέγεθος εξαιρετικά περιορισμένο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η ΔΕΗ ανέπτυξε το 1983 στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη καθώς και ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά. Όπως επίσης και ότι το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι 5.660 MW, δηλαδή μερίδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι κάτω από 3 % (στα μεγέθη δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά).

Στον βραχυπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο προγραμματισμό της εταιρείας βρίσκονται έργα ισχύος άνω των 4.000 μεγαβάτ, εκ των οποίων:

-Τα 90 MW, κόστους επένδυσης 113 εκατ. ευρώ, είναι ώριμα αδειοδοτημένα και προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2019. Πρόκειται για 14 αιολικά πάρκα και τέσσερα μικρά υδροηλεκτρικά, στα οποία εκτός από νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται και αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων.

– Άλλα 244 MW, επένδυσης ύψους 430 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2020. Στη λίστα περιλαμβάνονται αιολικά, γεωθερμία καθώς και συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας.

-Για έργα 800 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό η ΔΕΗ Αν. επιδιώκει συμμετοχή 50 %, δηλαδή η αναλογούσα ισχύς στην εταιρεία είναι 400 MW.

-Τέλος, έχουν υποβληθεί αιτήσεις αδειοδότησης για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 3.780 μεγαβάτ.