Η δεύτερη επιλογή είναι πάντα πιο σοφή…

από Team MyPortal.gr
sms

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Όταν ένας νέος αρχηγός μεγάλου κόμματος δεν έχει πλήρη γνώση του τι παραλαμβάνει, συνήθως η πρώτη του κίνηση σε επίπεδο προσώπων είναι λάθος. Αντίθετα η δεύτερη είναι τις περισσότερες φορές διορθωτική και βάζει τα πράγματα σε μια  σωστή σειρά.

Κάπως έτσι αισθάνομαι ότι συνέβηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Θεσσαλονίκη. Με το που ανέλαβε το 2016 την προεδρία της ΝΔ πελάγωσε με την τοπική ΝΔ. Χωρίς δικούς του ανθρώπους στον Βορρά επέλεξε την κλασσική λύση για τη θέση του νέου προέδρου της ΝΔ: Εβαλε τους δικούς του ανθρώπους που τον είχαν βοηθήσει στις εσωκομματικές εκλογές. Τη Βίκυ Ευταξά για την προεδρεία και τον Βασίλη Ξενιτόπουλο για την θέση του αναπληρωτή, ενώ άφησε στη θέση του τον γενικό διευθυντή του κόμματος Ζήση Ιωακείμοβιτς, που ήταν… μισοδικός του, καθώς στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχε σταθεί στο πλευρό του.

Το σχήμα δεν απέδωσε. Και έτσι ο Μητσοτάκης έκανε τις διορθωτικές κινήσεις. Με τον Αντώνη Γυφτόπουλο πριν από μερικές εβδομάδες και με τις σημερινές αλλαγές, που σηματοδοτούν ένα μίνι ανασχηματισμό ο οποίος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξιοποιώντας στελέχη που δεν έχει εμπιστευθεί στην αρχή της θητείας του και ανοίγοντας εν μέρει το παιχνίδι. Τον Πάρι Μπίλια, που είναι ένας χαμηλών τόνων τεχνοκράτης που γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά το γαλάζιο στρατόπεδο και έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ντόρα Μπακογιάννη όσο και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τον Αστέριο Τσουκαλά που διατηρεί από παλιά σχέσεις με την Ντόρα, αλλά και σήμερα με τον Αδωνη Γεωργιάδη. Με τη Μελίνα Δερμεντζοπούλου που είχε τις ίδιες αναφορές (Μπακογιάννη-Τζιτζικώστας). Με τον έμπειρο Χρήστο Κοσκινά, έναν άνθρωπο με συμπάθειες και αντιπάθειες, αλλά και με τεράστια εμπειρία. Και με τον Θόδωρο Καλλίτση που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα κομματική εποχή, όπου το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν.

Αν κάτι μου λείπει από αυτό το νέο σχήμα στη γαλάζια Διοικούσα είναι ο καραμανλικός πυλώνας, που δεν είναι ιδιαίτερα παρών. Και με την ευκαιρία να θυμίσω τι είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής το 1998 όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ. Επειδή ήξερε καλά τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της, τοποθέτησε στη θέση του προέδρου της Διοικούσας όχι έναν δικό του άνθρωπο, αλλά τον αείμνηστο Νίκο Βακάλη (φίλο του Γιώργου Σουφλιά), ο οποίος και έμεινε στο τιμόνι της Διοικούσας σχεδόν εφτά χρόνια! Αλλά και τι έκανε ο Αντώνης Σαμαράς (που δε γνώριζε όσο ο Καραμανλής την πόλη), τοποθετώντας το 2012 τον καραμανλικό Μηνά Σαμαντζίδη στην κεφαλή  της Διοικούσας.

Κατά τα λοιπά όλα και όλοι θα κριθούν στις επόμενες εκλογικές μάχες που έρχονται.