Δ. Τζανακόπουλος: Είναι ανταντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο

«Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει μία συσχέτιση των 8 (σ.τ.σ. Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα) με τους 2 (σ.τ.σ. Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία)», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μια απαρέγκλιτη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει το ελληνικό Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες από την ελληνική πλευρά, αλλά τη μη τήρηση της διαδικασίας που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα από την πλευρά της Τουρκίας.
«Έχουμε μία πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις, που κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν ούτε να συμψηφιστούν ούτε να συσχετιστούν», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία και άμεσα να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών, ενώ επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο που διαθέτει.
Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «σε λίγη ώρα θα έχουμε και επί της αρχής απόφαση που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης τον Αύγουστο. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι κάποιες τυπικές διαδικασίες στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, δεν υπάρχει κανένα θέμα».
«Φάνηκε ότι είναι ανταντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο», συμπλήρωσε.
Επίσης, υπογράμμισε πως το μόνο που απομένει πλέον είναι η τελική εκταμίευση του τρίτου προγράμματος, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ αποκάλυψε πως με τον κ. Σολτς και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υπήρξε άριστη συνεργασία.
Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «απομένει να υπάρξει ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24  εκατ. ευρώ του ΦΠΑ που «χάνονται» από την αναβολή αύξησης στα 5 νησιά. Είναι μία πάρα πολύ μικρής σημασίας και μεγέθους ρύθμιση, που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Τον Αύγουστο θα γίνει κανονικότατα η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα».
No Comments Yet

Comments are closed