Δ. Σταμάτης: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι λάθος και όσον αφορά στο περιεχόμενο και στις δεσμεύσεις”

από Team MyPortal.gr
sms

Στην εκπομπή One Line του One Channel και τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Θανάση Φουσκίδη μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων τι θα ήταν καλό να ακούσουμε για την Τουρκία από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είπε: «Το καλό νέο είναι ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης- και οι δύο ηγέτες της χώρας μας- πηγαίνουν ζητώντας κυρώσεις, και όταν λέμε κυρώσεις δεν εννοούμε πολεμικές κυρώσεις».

Όπως διευκρίνισε, «μία δυσκολία στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων της Τουρκίας που εξάγει το 60% αυτών, θα τη γονάτιζε. Δηλαδή οικονομικά αντίμετρα, σφίξιμο των κανόνων εφαρμογής της τελωνειακής σύνδεσης. Αυτά είναι που αυτή τη στιγμή πονάνε εξαιρετικά την Τουρκία και θα πρέπει να το καταλάβει στο πετσί της».

«Δεύτερο θετικό είναι ότι έξω έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά με την Τουρκία. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τον αναθεωρητισμό των Τούρκων θα τον βιώνουμε συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

O πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η όξυνση που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες έχει να κάνει με το εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας και ιδιαίτερα με τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχει χάσει όλες τις μεγάλες πόλεις ο Ερντογάν -αν χάσει και την Κωνσταντινούπολη, το καθεστώς τρίζει και τα ανελεύθερα καθεστώτα όταν πέφτουν κάνουν κρότο», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis είπε με έμφαση: «Έχουμε από τη μία μεριά την παλιά Novartis με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες και από την άλλη τη νέα Novartis, όπου κάνει τους κατήγορους κατηγορούμενους με μάρτυρα κατηγορίας, όχι κάποιον κουκουλοφόρο αλλά έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό».

Σε ερώτηση για το αν η διαφοροποίησή του στη Συμφωνία των Πρεσπών έγκειται στην παρακολούθηση της σωστής τήρησής της απάντησε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι λάθος και όσον αφορά στο περιεχόμενο και στις δεσμεύσεις. Το κράτος -μέλος που θα αποφασίσει να απόσχει από αυτή τη συμφωνία θα έχει κυρώσεις. Αν εμείς γίνουμε αιτία να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία, πλέον αυτόματα το άλλο κράτος αποκτά πλεονέκτημα και κάνει ό,τι θέλει. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από αυτήν την ιστορία».