Δ. Παπαδημούλης: Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μεθοδικά βήματα στη διαμόρφωση του μετα-μνημονιακού πλαισίου

από Team MyPortal.gr
sms

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί το ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «EuropeanPost», αναφορικά με το μετα-μνημονιακό πρόγραμμα και την εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Το μετα-μνημονιακό πρόγραμμα και η εξωτερική πολιτική

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μεθοδικά βήματα στη διαμόρφωση του μετα-μνημονιακού πλαισίου και στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές, ωστόσο υπάρχει η πολιτική βούληση να καταφέρουμε ως χώρα και ως κοινωνία να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για το «πέρασμα» σε μια νέα εποχή.

Η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τώρα στη πλήρη διαμόρφωση του σχεδίου της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Στα Eurogroup Μαΐου και Ιουνίου αναμένεται να προχωρήσουν εις βάθος οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις και για τα δύο θέματα, ώστε να διαμορφωθούν στέρεες βάσεις για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.

Τίποτα από όσα έχουν προχωρήσει και έχει επιτύχει η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, με την κοινωνία ενεργά συμμέτοχη σε αυτόν τον αγώνα, που έχει αρχίσει να αποδίδει σήμερα βήμα-βήμα, τους πρώτους καρπούς, παρά τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την “επόμενη μέρα” μετά τα μνημόνια, στοχεύει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου για την ανάπτυξη της οικονομίας, από το οποίο θα επωφελούνται οι πολλοί, και όχι οι λίγοι.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομίσουμε ότι η προσπάθεια τελείωσε ή πως όλα έχουν γίνει αποτελεσματικά. Η ανεργία παρουσιάζει μια σταθερά πτωτική πορεία, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για ταχύτερη μείωσή της καθώς και για αξιοπρεπή εργασία, εργασιακή ασφάλεια και βιώσιμους μισθούς. Η φτώχεια επίσης μειώνεται, αλλά έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά για να βελτιώσουμε σταθερά και βήμα-βήμα το βιοτικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια και να θωρακίσουμε περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Την ίδια στιγμή, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της δημοκρατίας, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, και σε φαινόμενα βίας στην πολιτική. Την αμέσως επόμενη περίοδο πρέπει να εμβαθύνουμε σε αυτά ζητήματα, απελευθερώνοντας περισσότερες δυνάμεις και ενέργεια σε ζητήματα που δεν αφορούν αποκλειστικά την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξίσου σημαντικό να υπογραμμίσουμε και τη σημασία της πολυμερούς και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Η χώρας μας αναπτύσσει ισχυρές ενεργειακές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, αναπτύσσοντας παράλληλα ενεργή διπλωματία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτείνοντας στις Βρυξέλλες, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, μια πιο ρεαλιστική και πολύπλευρη προσέγγιση σε ζητήματα γεωπολιτικής και περιφερειακής συνεργασίας.

Ο ρόλος της Κίνας στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας και ανάπτυξης, οι ισχυροί δεσμοί με τον αραβικό κόσμο, η διατήρηση και διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν, η σταθερή πολιτική απέναντι στην τουρκική νευρικότητα και επιθετικότητα, αλλά και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνική στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική, από τους οποίους και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κερδίσει πολλά.

Στο ζήτημα, τέλος, της ονομασίας της πΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ θετικά και ρεαλιστικά βήματα. Το ίδιο πράττει και η κυβέρνηση Ζάεφ, με τις ελληνικές θέσεις να είναι ξεκάθαρες και να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Η κωλυσιεργία δεκαετιών, το εθνικιστικό ντελίριο, η στενότητα σκέψης των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών και η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων λειτούργησαν εις βάρος του εθνικού μας συμφέροντος. Οι θετικές εξελίξεις που έχουμε σήμερα μένει να αποτυπωθούν σε μια τελική συμφωνία, ικανή να αντέξει στον χρόνο, με ισχυρές διεθνές εγγυήσεις, που να σέβεται τις θέσεις και τις ευαισθησίες των δύο πλευρών.

Και στην εσωτερική κοινωνική και οικονομική ατζέντα, αλλά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Τώρα μένει να σχεδιάσουμε και να επιταχύνουμε τον αναπτυξιακό βηματισμό για την οικοδόμηση σε στέρεο έδαφος και με υγιή δημόσια οικονομικά. Για να σταθεί πλήρως η χώρα και κοινωνία στα πόδια της και να προχωρήσουμε σε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας και τους πολίτες.