Δ.Κούβελας: «Άδικη επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους»

 

Το ζήτημα της παράλογης εφαρμογής φορολογικής νομοθεσίας, όπως αναφέρει, εις βάρος ιδιοκτητών νομιμοποιημένων αυθαίρετων κτισμάτων, έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Δημήτρης Κούβελας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής επισημαίνει με την ερώτησή του ότι, η άδικη ερμηνεία της παραγράφου 14 της φορολογικής εγκυκλίου ΠΟΛ 1237/2014, ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τους επιβαρύνει με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει τους συμβολαιογράφους σε ‘’φοροεισπράκτορες’’ ενός ακόμη χαρατσιού, υπονομεύοντας την εξασθενημένη αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, οι φορολογικές αρχές άλλοτε υπολογίζουν την παλαιότητα των ακινήτων κτισμάτων λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία υπαγωγής στον εκάστοτε νόμο περί τακτοποιήσεων, άλλοτε λαμβάνοντας υπόψη την περαιωμένη υπαγωγή στο Ν. 4495/2017, άλλοτε πάλι λαμβάνοντας υπόψη την 28.7.2011 ως καταληκτική ημερομηνία του χρόνου της αλλαγής χρήσης ή ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής για την υπαγωγή στους νόμους περί τακτοποιήσεων.

Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες συνεπώς, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα λόγω υποβολής εκπρόθεσμης διορθωτικής δήλωσης, αλλά και διαφορές φόρου λόγω αύξησης της αξίας των ακινήτων τους, που προκύπτει από την πλασματική μείωση της παλαιότητάς τους.

Ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία, να του γνωστοποιήσουν τις άμεσες ενέργειές τους, προς άρση των αδικιών σε βάρος των ιδιοκτητών των εν λόγω  ακινήτων και τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο οι φορολογικές αρχές θα ερμηνεύουν ορθά το νόμο προς όφελος των πολιτών και όχι κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα την αυθαίρετη είσπραξη προστίμων.

_______________________________________

No Comments Yet

Comments are closed