Χταπόδι με μελιτζάνες

Υλικά

  • 1.300 γρ. χταπόδι (2 μικρά χταπόδια), καλά πλυμένα και καθαρισμένα
  • 8 μελιτζάνες αργίτικες, κομμένες κατά μήκος στα 4
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 200 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αλάτι δεν θα χρειαστεί, γιατί το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό)

Διαδικασία

Σε ένα μπολ γεμάτο με νερό ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για περίπου 4 ώρες, να ξεπικρίσουν.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά, σκέτο (χωρίς υγρά και λάδι) με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 5-10 λεπτά, να βγάλει τα υγρά του. Το στραγγίζουμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα. Με τον τρόπο αυτό θα φύγει η πολλή αρμύρα από το χταπόδι. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το χταπόδι, την ντομάτα, τη ζάχαρη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το κρασί, και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε 250 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το χταπόδι.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε (σε δόσεις) για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Μόλις περάσουν τα 50 λεπτά μαγειρέματος του χταποδιού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.

 

gastronomos.gr

No Comments Yet

Comments are closed