Μπενουά Κερέ: «Ήταν μια τεράστια προσπάθεια για την ελληνική κυβέρνηση»

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Reuters σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΚΤ, θέτοντας μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το ελληνικό χρέος ως προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης στο διοικητικό της συμβούλιο σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρώτα θέλουμε να δούμε ένα αποδοτικό πρόγραμμα προσαρμογής. Και αυτό το έχουμε. Στη συνέχεια, θέλουμε να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ξεκάθαρη συνέχεια. Το πρώτο βήμα ήταν η ελληνική κυβέρνηση και οι τέσσερις θεσμοί να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο πολιτικών που επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι πολιτικές τώρα συζητούνται και ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια για την ελληνική κυβέρνηση και τελείωσε», δήλωσε ο Κερέ, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που αφορούν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Το πλαίσιο τέθηκε από τους υπουργούς του Eurogroup τον Μάιο του 2016 και δεν θα αλλάξει. Αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και ελπίζω ότι μπορούν να βρουν μια συμφωνία. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του προγράμματος, αλλά αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης», δήλωσε ο Κερέ.

Μόλις εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, σημείωσε ο Κερέ, τότε μπορεί να υπάρξει μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον ESM και μια επιτυχημένη συζήτηση στο συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Όλα αυτά είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο για την ένταξη στο QE. Τότε το διοικητικό συμβούλιο θα έχει μια συζήτηση για τα τεχνικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Αυτό θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση από το διοικητικό συμβούλιο για τη βιωσιμότητα του χρέους και για άλλους όρους διαχείρισης κινδύνου», σημείωσε.

Ο Κερέ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ημέρα πολιτικών αποφάσεων.

«Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SPP) προτού γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή, πριν ληφθούν οι αποφάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», δήλωσε ο Κερέ.

Ερωτηθείς αν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απάντησε:«Θα λάβουμε την απόφασή μας ανεξάρτητα και δεν χρειαζόμαστε τυπικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά θα μας διευκόλυνε σαφώς εάν το ΔΝΤ συμμετείχε σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των μέτρων για το χρέος».

Η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα έχει διάρκεια πριν προχωρήσει σε μείωση της νομισματικής στήριξής της

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να περιμένει πάρα πολύ για να μειώσει τη νομισματική στήριξή της, εφόσον έχει πεισθεί ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει αυξηθεί τώρα κοντά στο 2% και τον ρυθμό ανάπτυξής της να είναι ο υψηλότερος εδώ και χρόνια, η ΕΚΤ υφίσταται πιέσεις από τη Γερμανία να αρχίσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, και να αρχίσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιό της.

Ο Κερέ, που στηρίζει επί μακρόν την πολιτική του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να αλλάξει τη στάση της μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει μεγαλύτερες επιπτώσεις όταν θα αποφασίσει να το κάνει. «Οι πολύ σταδιακές κινήσεις στη νομισματική πολιτική ενέχουν τον κίνδυνο μεγαλύτερων προσαρμογών της αγοράς, όταν ληφθεί τελικά η απόφαση», δήλωσε ο Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δίνει πολύ μεγάλο βάρος σε πολιτικά γεγονότα, όπως οι εκλογές, όταν αποφασίζει για τις πολιτικές της, μία πιθανή αναφορά στις εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και στην Ιταλία τον Μάιο του 2018.

Αν και ο Κερέ υπερασπίσθηκε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τη μελλοντική κατεύθυνση της, άφησε ανοικτή την πόρτα, τουλάχιστον θεωρητικά, στην αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της τράπεζας ακόμη και πριν από το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αντίθετα με τη διακηρυγμένη πολιτική της τράπεζας. Οι δηλώσεις του είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις απόψεις που εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πράετ, δύο στενοί συνεργάτες του Ντράγκι, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της αργής ομαλοποίησης της πολιτικής.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,9% τον Απρίλιο, εναρμονισμένος με τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), αλλά αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα υποχωρεί η επίπτωση από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν, χωρίς να αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή στην πολιτική της, εκτός από μία ελαφριά αλλαγή στην επικοινωνιακή διατύπωσή της που θα αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης.

Ο Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα έχει διάρκεια και ότι θα διατηρηθεί και μετά την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Πρόσθεσε, όμως, ότι η μελλοντική πολιτική της τράπεζας – η οποία τώρα προβλέπει αγορές ομολόγων έως το τέλος του έτους και επιτόκια στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως αρκετά μετά από αυτό το χρονικό σημείο – δεν είναι «γραμμένη σε πέτρα». «Ειδικότερα, πρόκειται για το κόστος και τα οφέλη από το πολύ χαμηλό και αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων που έχουμε σήμερα». Μέχρι τώρα, είπε ο Κερέ, τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα, αλλά πρόσθεσε ότι, γενικά, το επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν άρχιζε να περιορίζει τον τραπεζικό δανεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed