Αυτό είναι το λογότυπο για τη Γενοκτονία που παρουσίασε χθες η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Το λογότυπο της για τις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παρουσίασε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ). Η Παμποντιακή Ομοσπονδία επέλεξε η εκδήλωση να γίνει ανήμερα της 9ης Δεκεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ, Παύλος Γαλεγαλίδης, εξηγώντας τη διαδικασία επιλογής του νέου αυτού λογοτύπου που έγινε με έναν ανοιχτό διαγωνισμό τόνισε πως υπήρξαν δεκατρείς προτάσεις τόσο από συλλόγους όσο και από μεμονωμένα άτομα, ωστόσο προκρίθηκαν τέσσερις. Η ομάδα που σχεδίασε το λογότυπο που αποτέλεσε την τελική επιλογή της ΠΟΕ ήταν αυτή του Αλέξανδρου Μυριούνη, που ήταν ο εμπνευστής, του Δημήτρη Διαμαντόγιαννη, που ήταν ο σχεδιαστής και της ομάδας του.

Εκ μέρους της ομάδας δημιουργίας ο Κωνσταντίνος Καρακασίδης έκανε τη λεπτομερή παρουσίαση του λογότυπου αναλύωντας όλα τα χαρακτηριστικά που εμπεριέχει και τα μηνύματα που εκπέμπει, από το παρελθόν, το παρών και το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού.

Όπως ανέφερε μέσω βίντεο ο Αλέξανδρος Μυριούνης στο λογότυπο χρησιμοποιήθηκαν όλοι οι σταθμοί του ποντιακού ελληνισμού και οι πορείες θανάτου, στα αμελέ ταμπουρού και καταλήγει στα αμάραντα του Πόντου, όπου κυρίαρχη είναι η άποψη «η Ρωμανία κι αν επέρασαν ενθεί και φέρει κι άλλο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και ορισμένες από τις δράσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζει η ΠΟΕ για τα 100 χρόνια μνήμης, ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΠΟΝΑ για τον Ράφελ Λέμκιν, τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «γενοκτονία».

Μεταξύ των προγραμματισμένων δράσεων και εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων αιμοδοσία με σύνθημα «δίνουμε αίμα για το αίμα που χύθηκε προς τιμήν των θυμάτων», κινηματογραφικές προβολές σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τις γενοκτονίες όλων των λαών που υπέστησαν γενοκτονία, εικαστικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δεντροφύτευση κυρίως σε πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές με στόχο να αναδειχθεί η σημασία του «γεννιέμαι από τις στάχτες μου», κεντρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς και ένα παγκόσμιο πολιτικό συνέδριο στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 με τη συμμετοχή πολιτικών, ακτιβιστών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

No Comments Yet

Comments are closed