Αβραμόπουλος: Κανένα Κράτος-Μέλος να μη βρεθεί υπό πίεση για Μεταναστευτικό

από Team MyPortal.gr
sms

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε χθες βράδυ στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

O κ. Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αυτό είναι το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης πριν το τέλος του έτους και ενώ μας απομένουν μόνο μερικοί μήνες μέχρι τις Ευρωεκλογές, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε “Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τις επιστροφές. Αυτό θα μας βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών, στην αποτελεσματικότερη αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων και στην αύξηση των επιστροφών με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Υπογράμμισε δε, “καλώ το Συμβούλιο να βρει μία κοινή θέση το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και οποιοδήποτε άλλο Κράτος Μέλος που μπορεί να βρεθεί υπό πίεση στο μέλλον να αντιμετωπίσουν από μόνα τους τις προκλήσεις αυτές.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τους Υπουργούς σήμερα, τους προέτρεψα να έχουν ανοιχτό πνεύμα και να είναι ρεαλιστές. Ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά θα ήταν για παράδειγμα η αλληλεγγύη να εξελιχθεί στις κατά το δυνατόν πιο διευρυμένες εθελοντικές συνεισφορές των Κρατών-Μελών – από την εξωτερική διάσταση, τα εξωτερικά σύνορα και την εσωτερική διάσταση.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε και ένα δίχτυ ασφάλειας, για τις περιόδους έντονης πίεσης, που θα διασφαλίζει ότι σε περίπτωση απουσίας επαρκών εθελοντικών δεσμεύσεων, η υποστήριξη θα είναι δεδομένη για τα Κράτη Μέλη που θα την έχουν ανάγκη.

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες προς μία τελική συμφωνία για το Δουβλίνο, μπορούμε να εφαρμόσουμε προσωρινές συμφωνίες εφόσον χρειάζεται, για να λειτουργήσουν ως γέφυρες μέχρι ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου να τεθεί σε εφαρμογή”.