Ατζέντης του Ζάεφ ο Τσίπρας!

από Κούβελας Δημήτρης
sms

Παρακάτω επιχειρώ μια ψύχραιμη αποτίμηση της προσδοκίας και των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια. Προηγήθηκε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς και τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης να τον συνοδεύσουν, προκειμένου «να αναπτύξουν τις εμπορικές σχέσεις  με τους γείτονες στα πλαίσια της εξαιρετικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τους Σκοπιανούς θα μπορούσε να  περιλαμβάνει τρεις άξονες:

Πρώτος άξονας: η πώληση ελληνικών προϊόντων στα Σκόπια. Δηλαδή να προωθηθούν και προιόντα με επωνυμίες «Μακεδονίας/κος» και «Θράκης» π.χ. Μακεδονικός Χαλβάς, Μακεδονικά Κρασιά από τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Για τα προϊόντα αυτά εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό ένα ιδιότυπο εμπάργκο. Τέτοια διάθεση όμως δεν διαφαίνονταν στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Αντίθετα, ο Ζάεφ διακήρυξε πανηγυρικά σε συνέντευξη Τύπου, ότι όλα τα δικά τους προϊόντα φέρουν, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, την επωνυμία «Μακεδονικό». Και το έκανε αυτό μόλις πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια, προφανώς για να προκαταλάβει τα πράγματα.

Δεύτερος άξονας: να εγκαταστήσουν την επιχειρηματική έδρα τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες στα Σκόπια. Μα αυτό είναι επιδίωξη του Ζάεφ, όχι του Τσίπρα. Είναι δυνατόν ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός να επιδιώκει εξαγωγή κεφαλαίων στην παρούσα φάση; Εμείς θέλουμε να φέρουμε ξένες επενδύσεις, για ανάπτυξη της οικονομίας μας και δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι να διώξουμε επενδύσεις. Πώς θα μπορούσαμε να πάμε στα Σκόπια για να παράγουμε εκεί «Μακεδονικά» προϊόντα;

Τρίτη παράμετρος: οι ΄Ελληνες επιχειρηματίες να συνάψουν συμφωνίες αγοράς και εμπορίας Σκοπιανών προϊόντων τα οποία θα φέρουν, προνομιακά πλέον, την επωνυμία «Μακεδονικά». Αυτό θα ήταν αυτοκτονία για τα ελληνικά συμφέροντα σχετικά με τα εμπορικά σήματα και οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες δεν «τσίμπησαν». Θα ήταν de facto αναγνώριση εκ μέρους μας ότι τα δικαιώματα και οι  επωνυμίες αυτές ανήκουν στους Σκοπιανούς, την ώρα που οι ξένες αγορές, στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, τηρούν στάση αναμονής και δέχονται ακόμη τα ελληνικά προϊόντα από τη Μακεδονία χωρίς να θέτουν εμπόδια στη διακίνησή τους.

Έτσι ο Πρωθυπουργός, διάλεξε ως συνοδεία του:

α) Δέκα Υπουργούς που υπέγραψαν συμφωνίες γενικόλογες και αόριστες, για συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε περιβάλλον, πολιτισμό, διαβαλκανική συνεργασία, ενέργεια, εθνική άμυνα, έλεγχο του εναέριου χώρου. Δηλαδή, λίγο-πολύ λόγια του αέρα.

β) Πενήντα επικεφαλής δημόσιων οργανισμών και  κρατικών επιχειρήσεων, απ’ αυτές που πουλάει το Υπερταμείο, μήπως και …αγοράσουν μερικές οι Σκοπιανοί.

γ) Τριάντα επιχειρηματίες, απ’ όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι είκοσι δραστηριοποιούνται ήδη στα Σκόπια σε τομείς που διαχρονικά εξάγουμε υπηρεσίες και τεχνολογία. Δεν  τους πήγε δηλαδή ο Αλέξης, αυτοί τον πήγαν!

Προφανώς ο Α. Τσίπρας στα πλαίσια της καμπάνιας υποστήριξης της άθλιας αυτής Συμφωνίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργεί σαν ατζέντης του Ζάεφ. Δεν είχε, λοιπόν, άλλη επιλογή από το να επισκεφτεί τα Σκόπια, ακόμη κι αν η χρονική στιγμή ήταν ακατάλληλη με τόσα θέματα ανοιχτά.

Τελικά, σε καλό βγήκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν τον ακολούθησαν οι Μακεδόνες στο ταξίδι αυτό. Αν τον άκουγαν στην επίσημη συνέντευξη, να αποκαλεί το αεροδρόμιο Μακεδονία, αεροδρόμιο Μίκρας, θα καταλάβαιναν πολύ καλά πόσο αδιαφορεί για την προστασία της ονομασίας προέλευσης των δικών τους προϊόντων.

 Τότε δεν θα τον έσωζε ούτε ο «Ρουβίκωνας», ούτε η Παπακώστα!