ΑΡΘΡΟ: «Χαμηλές πολιτικές» που φέρνουν δουλειές.

Της Μαρίας Σπυράκη*

 

Επιχειρώντας  να περιγράψω με μια λέξη το πρόβλημα της πατρίδας μας αρκούμαι σε αυτή: ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Δουλειές για τους επιστήμονες, δουλειές για τους εξειδικευμένους τεχνικούς, δουλειές για λιγότερο προσοντούχους, δουλειές για ανθρώπους που πέρασαν τα πενήντα, δουλειές για όλους. Οι πολιτικοί κάνουν εξαγγελίες , τα κόμματα υποστηρίζουν ,χρόνια τώρα ,πως έχουν σχέδιο αλλά οι δουλειές δεν …έρχονται.

Προφανώς η αβεβαιότητα , τα σχέδια  των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα «κουπόνια» μόλις πριν δυο χρόνια ,η παρατεταμένη ανικανότητα να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελούν καθημερινότητα ,είναι κάποιες  από τις αιτίες  του …πρωταθλητισμού μας  στην ανεργία στην ευρωζώνη. Σε αυτές θα ήθελα να προσθέσω την μεγαλομανία μας! Έργα που θα φέρουν τα πάνω – κάτω αλλά χρειάζονται τουλάχιστον μια δεκαετία να ωριμάσουν, επενδύσεις που θα αλλάξουν το χάρτη αλλά σκοντάφτουν στην ιδεολογική …παράδοση των κυβερνώντων και μεγάλα σχέδια που μένουν στα χαρτιά, φιλοτεχνούν τη μεγαλομανία που μας κατατρέχει. Ο  μακροπρόθεσμος  και συχνά μεγαλεπήβολος  σχεδιασμός  καλύπτει την επικοινωνία και σπάνια οι κυβερνώντες ασχολούνται με την ανάγκη να βρεθούν δουλειές εδώ και τώρα. Εν τω μεταξύ στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας, αυτές που αποκαλούνται «δράσεις χαμηλής πολιτικής» δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους ξεκινώντας από τους νέους επιστήμονες. Δυο παραδείγματα με τα οποία δούλεψα την τελευταία εβδομάδα στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι   δεν χρειάζονται επενδύσεις εκατομμυρίων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Α: Με τη συνάδελφο, Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι,  επικεφαλής των Ιταλών ευρωβουλευτών του ΕΛΚ διοργανώσαμε workshop για την ψηφιοποίηση του Πολιτισμού. Η Όλγα Κεφαλλογιάννη, με κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη υπουργική θητεία στον τουρισμό και νυν  τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, ήταν  κεντρική ομιλήτρια. Μια σειρά ειδικοί  από την UNESCO και τη Google μέχρι την Εuropeana (ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον Πολιτισμό) , την Κομισιόν και τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μας έδειξαν πως στην Ελλάδα και την Ιταλία ψηφιοποιώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τα πολιτιστικά μας προϊόντα μπορούμε να παράξουμε πλούτο και δουλειές,  ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα στα Μνημεία μας και την εμπορική κίνηση που συνοδεύει τα πολιτιστικά μας προϊόντα. Στην Ιταλία έχουν αποφασίσει να είναι πρωτοπόροι. Στην Ελλάδα μπορούμε  να τους ανταγωνιστούμε στην πρωτοπορία , με ισχυρή πολιτική βούληση που θα προσπεράσει τα συμφέροντα των ομάδων και θα δώσει στους Έλληνες θέσεις εργασίας ,αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στην ανάδειξη του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος του Πολιτισμού και της κληρονομιάς μας.

Β: Το Greek Energy Forum με προσκάλεσε να συμμετάσχω σε συζήτηση, μαζί με το Μαργαρίτη Σχοινά , τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο ελληνικό Πρόγραμμα Ντέγκλαν Κοστέλο  και άλλους, επίσης στις Βρυξέλλες , για το «Brain drain» (τα μυαλά που χάνουμε)  και πως μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μπορεί να γίνει » Brain gain». Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε εκεί  στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας ως το 2030 μόνο στον τομέα της Ενέργειας .Αρκεί να ενσωματωθεί αυτό που λέγεται » κοινοτικό κεκτημένο». Η ευρωπαϊκή νομοθεσία στη νέα φάση με το νομοθετικό «Πακέτο καθαρής ενέργειας» δημιουργεί δυο σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για την Ελλάδα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας, (για μηχανικούς , τεχνίτες, προμηθευτές υλικών) μπορούν να προκύψουν από την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων αλλά και των κατοικιών. Στη Γαλλία το έκαναν με 400 εκ από το σχέδιο Γιούνκερ και δημιούργησαν 6 χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα! Ακόμη περισσότερες δουλειές μπορούν να προκύψουν  από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την αφθονία του ήλιου και του αέρα που έχουμε αλλά και από την νέα τάση που θέλει τον καταναλωτή- παραγωγό της ενέργειας που ξοδεύει. Η ΕΕ θέτει πλέον συνολικά δεσμευτικούς στόχους στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην χρήση ανανεώσιμων πηγών προσφέροντας στα κράτη- μέλη τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να τους πετύχουν. Μένει απλώς να αξιοποιήσουμε τις καλές πρακτικές που άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει με επιτυχία.

Θα μου πείτε ούτε μια υποθαλάσσια, ούτε ένα «έργο πνοής», κατι που θα βλέπουν και θα θαυμάζουν τα εγγόνια μας δεν έχεις να προτείνεις; Η απάντηση είναι εξίσου «χαμηλής πολιτικής» : Τα μεγάλα έργα είναι ευπρόσδεκτα εφόσον υπακούουν στον εθνικό σχεδιασμό και δίνουν προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, στη Θεσσαλονίκη  και τη Μακεδονία. Μόνο που χρειάζονται μελέτη, σχέδιο , συνέχεια και κυρίως χρόνο  για να υλοποιηθούν. Η ανάγκη για δουλειές επείγει. Ας αρκεστούμε για αρχή στις «χαμηλές πολιτικές» άμεσης απόδοσης. Έχει αποδειχθεί στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας ότι είναι μια καλή αρχή που φέρνει πολλές δουλειές, δεδομένου ότι  πλέον η ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το 2008.

  • η Μαρία Σπυράκη ειναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
No Comments Yet

Comments are closed