ΑΠΘ: Μη ανισχνεύσιμος πλέον ο κορωνοϊός στα αστικά λύματα

Μη ανισχνεύσιμη είναι μετά τις 6 Μαΐου η παρουσία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Στην έρευνα συμμετέχουν τα τμήματα Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Πολιτικών Μηχανικών και Χημείας του Αριστοτελείου. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματα «ιδιαίτερα αισιόδοξα για την πορεία της πανδημίας», συμπεραίνοντας πως «με ανεξάρτητη αντικειμενική επιστημονική μεθοδολογία, οι μετρήσεις του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Πολιτείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετά τις 3 Μαΐου 2020».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα, ύστερα από εξορθολογισμό με βάση παράλληλες μετρήσεις μιας σειράς περιβαλλοντικών αναστολέων, ήταν σταθερά μειούμενη από τις 21 Απριλίου 2020 και έπειτα, ενώ μετά τις 6 Μαΐου 2020 ήταν πρακτικά μη ανιχνεύσιμη.

 

πηγή: ΑΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed