Απούσα η Θεσσαλονίκη απο τις προγραμματικές δηλώσεις

Παρακολούθησα με προσοχή την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και διαπίστωσα πως η Θεσσαλονίκη σχεδόν απουσίαζε από τις υπουργικές αναφορές. Ελάχιστες και γενικές διατυπώσεις ακούστηκαν για τα μείζονα θέματα και προβλήματα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας με εξαίρεση την αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και της δημιουργίας νέου εκθεσιακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου, που ενέταξε στις πέντε πρώτες μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Στο θέμα έκανε αναφορά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας.

Για το θέμα του ΟΑΣΘ, για τον οποίο έγιναν επίσης εκτενείς αναφορές, μάθαμε πως λαμβάνει 200% επιδότηση από το κράτος όταν η ευρωπαϊκή νόρμα είναι 40-60% και πως καταρτίζεται έκτακτο σχέδιο διαχείρισης κρίσης για να αποφευχθεί κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών. Ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και στο θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης διατυπώνοντας τη βούληση να βρεθεί οριστική λύση για τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ακόμη αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πως προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις στα logistics ώστε να καταστεί πύλη εισόδου.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων.

Και εδώ τελειώνουν οι αναφορές για τη Θεσσαλονίκη. Η οποία απουσίαζε και για έναν επιπρόσθετο λόγο: στη λίστα των κυβερνητικών ομιλητών δεν συμπεριελήφθη ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, που αυτονόητα θα είχε τοπικές αναφορές.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ψηλά τον πήχυ στη Θεσσαλονίκη. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον με ουσιαστικό αποτέλεσμα για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και συνδέονται με την πολυπόθητη ανάπτυξη της πόλης.

Η καυτή ατζέντα της Θεσσαλονίκης που περιμένει Μητσοτάκη και Καράογλου

 

No Comments Yet

Comments are closed