Απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

Κανονικά θα συνεχιστεί στην πΓΔΜ η καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε στη σημερινή του συνεδρίαση τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί εναντίον της σχετικής απόφασης του κοινοβουλίου.

Από τα εννέα μέλη του δικαστηρίου, τα επτά ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της προσφυγής, κρίνοντας ότι η πράξη προκήρυξης του δημοψηφίσματος πληροί τα κριτήρια συνταγματικότητας, ενώ αντίθετη γνώμη είχαν οι υπόλοιποι δύο δικαστές, συμπεριλαμβανομένης της εισηγήτριας Έλενα Γκόσεβα.

Η εισήγηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος χειραγωγεί τους ψηφοφόρους, και ότι θα έπρεπε να διαιρεθεί σε τρία διακριτά υποερωτήματα, με σαφή αναφορά και της πλήρους ονομασίας της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες είχαν κατατεθεί από το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα «Λέβιτσα» (Αριστερά), το «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» και έναν ιδιώτη.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της πΓΔΜ, πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, γεγονός που γεννούσε φόβους εκτροχιασμού της δρομολογημένης πορείας προς το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, μετά την απόφαση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ψήφο κατά συνείδηση» την 30η Σεπτεμβρίου, η πολιτική αντίθεση στην έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει αποδυναμωθεί.

No Comments Yet

Comments are closed