Αποκλειστική Συνέντευξη Παύλου Τελίδη στο MyPortal.gr : H ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο κ. ΠΑΥΛΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ είναι ιδρυτικό μέλος και Περιφερειακός Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού  Eπιχειρηματικού Συνδέσμου και συντονιστής του γραφείου DHW Αθηνών

Πώς βλέπετε την Ελληνική Οικονομία στην περίοδο της κρίσης ;

Μετά από 7(επτά) χρόνια βαθιάς κρίσης της Ελληνικής Οικονομίας αδιαμφισβήτητα ή χώρα βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο & μετά. Τα οικονομικά στοιχεία δυστυχώς μαρτυρούν  ότι η οικονομική δυσπραγία  των επιχειρήσεων αλλά και η καθημερινή αιμορραγία των νοικοκυριών σε συνδυασμό με ένα εκατομμύριο ανέργους δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει φέρει σε απόγνωση τον Ελληνικό Λαό.

Πιστεύετε ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να επιτευχθεί ή πολυπόθητη ανάπτυξη ;

Μολονότι τα τελευταία χρόνια όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν με διάφορα μέσα να αντιστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα, δυστυχώς ή οικονομία βρίσκεται βαθιά σ αυτό που ονομάζουμε σπιράλ θανάτου της οικονομίας. Η υπερφορολόγηση  των επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων αλλά και της ακίνητης περιουσίας όχι μόνο δεν βοήθησαν σε οποιαδήποτε ανάπτυξη,  αλλά καταστρέφουν σταδιακά ότι είναι υγιές και υφίσταται  στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας.

Τι πιστεύετε εσείς ότι θα πρέπει να γίνει τελικά για να μπούμε στην επόμενη μέρα ;

Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Αρκεί να δούμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες οι οποίες, πολύ πιο γρήγορα από εμάς ξεπέρασαν και ξεπερνούν τα προβλήματα τους και να παραδειγματιστούμε για το κοινό όφελος. Πρώτο και βασικό λοιπόν είναι ότι οι πολιτικοί  μας ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν θεσμικά στους βασικούς Πυλώνες Διοίκησης του κράτους. Δηλαδή :

  1. Πρέπει να δημιουργηθεί μόνιμο φορολογικό καθεστώς τουλάχιστον με δεκαετή διάρκεια.
  2. Πλήρης ψηφιοποίηση και απλούστευση των συναλλαγών Κράτους – Πολίτη.
  3. Να επέλθει αιφνίδιος θάνατος σε όλες τις αγκυλώσεις και τις τρικλοποδιές που βάζουν διάφοροι φορείς και συντεχνίες σε ότι νέο, δημιουργικό & αναπτυξιακό επιχειρηματικό σχέδιο εμφανίζεται με γνώμονα την πρόοδο.
  4. Σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ελληνικής Οικονομίας δίνοντας σε Έλληνες και ξένους επενδυτές σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία με έμφαση στον Τουρισμό, την Ενέργεια , τις Νέες Τεχνολογίες και σε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματική εξωστρέφεια.
  5. Άμεση υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και εάν είναι δυνατόν στους περισσότερους τομείς που εμπλέκεται το κράτος εξαιρώντας νευραλγικούς τομείς, όπως η Ασφάλεια της Χώρας και η Δημόσια Τάξη. Αυτές είναι ίσως μερικές από τις βαθιές τομές που πρέπει να γίνουν άμεσα. Με άλλα λόγια μόνο όταν τα πολιτικά κόμματα συναινέσουν να δημιουργήσουν ένα ΥΠΕΡΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ το οποίο θα πρέπει να έχει όνομα, ημερομηνία έναρξης, κομβικές ημερομηνίες και στάδια ελέγχου υλοποίησης όλων όσων περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα πρέπει να ανατεθεί σε έμπειρους τεχνοκράτες οι οποίοι θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για τα αποτέλεσμα τους  και με μία Αgenda τουλάχιστον 15ετίας, μακριά από μικροπολιτικές και λάθη του παρελθόντος, να αφεθούν να φέρουν  τα αποτελέσματα για τα οποία θα έχουν τοποθετηθεί  σε αυτές τις καίριες θέσεις . Μόνο λοιπόν με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί ή Ελλάδα μας να ατενίζει το μέλλον και πάλι με αισιοδοξία.

Με πιο τρόπο θα μπορούσε σήμερα ο ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ να βοηθήσει τις Ελληνικές Επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εξωστρεφή  δράση ;

Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει αναπτύξει μία βάση δεδομένων με Γερμανικές Επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται αντίστοιχα με Ελληνικές Επιχειρήσεις ή επιζητούν συνεργασίες. Επίσης διαθέτει εξειδικευμένα άτομα για να παρέχουν στα μέλη του χρηστικές συμβουλές και υποδείξεις όπως π.χ. στον τομέα των τροφίμων, των ιατρικών επαγγελμάτων, των νέων τεχνολογιών και στη μεταφορά KNOW – HOW, επίσης ο  Σύνδεσμος παρέχει πλήρως οργανωμένο νομικό τμήμα υποστήριξης Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Γερμανία καθώς επίσης έχει τη δυνατότητα πιστοληπτικού ελέγχου Επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Γερμανία.

Επιπλέον εδώ και αρκετά χρόνια μεσολαβεί στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων με στόχο την ανάπτυξη ειδικά της ελληνικής περιφέρειας.

Θα μπορούσατε να κάνετε μία προσωπική πρόταση που θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Επιχειρήσεων ;

Μία μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες είναι ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το Γενικό Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα προσωπικά δεδομένα που ψηφίστηκε στις 14 Απριλίου του 2016,

την λεγόμενη (GDPR) Νομοθεσία. Ο κανονισμός αυτός υποχρεώνει όλες  τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις & κατ επέκταση  και τις Ελληνικές από την άνοιξη του 2018 να εγκαταστήσουν σύστημα και μέτρα ασφαλείας για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζονται. Σε συνδυασμό με τις Κυβερνοεπιθέσεις    (Cyber attacks) που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, και την πολυπλοκότητα των

εν λόγω έργων, μόνο πιστοποιημένες  Εταιρίες CYBER SECYRITY θα μπορούν να προσφέρουν πλήρη ασφάλεια στις επιχειρήσεις. Επειδή λοιπόν όπως προείπαμε οι Ελληνικές Επιχειρήσεις μετά από τόσα χρόνια οικονομικής ασφυξίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα κόστος που ίσως σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο, προτείνω λοιπόν, οι εμπλεκόμενοι φορείς, τα επιμελητήρια και τα οικονομικά υπουργεία να προσπαθήσουν να εντάξουν αυτή τη Δράση δηλαδή τα πιστοποιημένα συστήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων σε κάποιο από τα άμεσα μελλοντικά προγράμματα ΕΣΠΑ.     

θα θέλατε να κάνετε μία ευχή για την Ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία ;

Ως Έλληνες έχουμε αποδείξει, και δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου αλλά μία ιστορική πραγματικότητα « ότι όταν είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε ». Εύχομαι λοιπόν όλοι μαζί και ο καθένας με τις δυνατότητες που έχει να ανεβάσουμε και πάλι την Ελλάδα στην θέση που της ανήκει   και κατ επέκταση τους Έλληνες δηλαδή όλους εμάς στο προσκήνιο των εξελίξεων και των διακρίσεων, εύχομαι να επιστρέψουν και πάλι στην Πατρίδα μας οι 400.000 και πλέον νέοι επιστήμονες που έχουν μεταναστεύσει και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ξένες οικονομίες.

Τότε όλοι μαζί θα είμαστε περήφανοι για την Ελλάδα που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές

No Comments Yet

Comments are closed