Αποκαλυπτική έκθεση: Τα αίτια της κρίσης στην τουρκική οικονομία

από Team MyPortal.gr
sms

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας η τελευταία έκθεση της Έδρας «Θουκυδίδης» του ΓΕΕΘΑ που σημειωτέον είχε «προβλέψει» το πραξικόπημα στην Τουρκία κατά του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016. Η έκθεση της έδρας , στην οποία επικεφαλής είναι ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, για την περίοδο Μάιος-Ιούνιος 2018 αναφέρει πως «αδιαμφισβήτητα , το δυσβάσταχτο εξωτερικό χρέος και η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αποτελούν τις Συμπληγάδες Πέτρες της τουρκικής οικονομίας , οξύνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης της λίρας και τις πληθωριστικές πιέσεις και αμβλύνοντας την ορατότητά της προς το μέλλον».

Αφού επισημαίνει και το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης οι συντάκτες της αναφέρουν πως «η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο , η επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το τεράστιο εξωτερικό χρέος , η έντονη μεταβλητότητα και υποτίμηση της Τουρκικής λίρας , σε συνδυασμό με μία σειρά από στρεβλώσεις της τουρκικής οικονομίας  αναμένονται να συνεχίσουν να καθιστούν την οικονομική ανάκαμψη και οποιαδήποτε βελτίωση μεσο – μακροπρόθεσμα ως υψηλού ρίσκου».

Ειδικά για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επισημαίνει πως  «διευρύνθηκε απότομα ε $21,8 δισ . Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018 έναντι $12,1 δισ . Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αντιστοίχως , το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε $18,2 δισ . Από $9,3 δισ.»

Για το δε εξωτερικό χρέος επισημαίνει πως διαρκώς διογκώνεται και ανήλθε σε $466 δισ . (53% του ΑΕΠ ) στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε ετήσια βάση .

Για την τουρκική λίρα αναφέρει πως εμφανίζει την υψηλότερη μεταβλητότητα  παγκοσμίως την τρέχουσα περίοδο , που ενδεικτικά υπερβαίνει την αντίστοιχη για το πέσο της Αργεντινής και είναι διπλάσια περίπου από την αντίστοιχη για το ρωσικό ρούβλι και το πολωνικό ζλότι. «Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 8% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2017 και κατά 21% εντός του 2018. Ενδεικτικά ενώ το2007 ανερχόταν σε 24 1,3 λίρες ανά δολάριο , έφτασε να υποτιμηθεί στις 4,92 λίρες ανά δολάριο στις 23 Μαϊου (κυρίως λόγω ενεργοποίησης εντολών πώλησης stop-loss από Ιάπωνες επενδυτές )».

Όπως εκτιμούν οι συντάκτες της έρευνας «κύρια δυναμική που επηρεάζει προσφάτως , μετά τον Μάϊο , αλλά όχι νωρίτερα , την ισοτιμία της λίρας είναιη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών , σε συνδυασμό όμως με αυτή των εγχώριων παραγόντων . Συγκεκριμένα , οι εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες , από μικρούς αποταμιευτές μέχρι και μεγάλες 28 επιχειρήσεις , εγκαταλείπουν την τουρκική λίρα υπέρ του δολαρίου και του ευρώ , τα οποία βλέπουν ως ασφαλές καταφύγιο».