Οι αποχωρήσεις και το μέλλον της Πρωτοβουλίας

Γράφει για το MyPortal.gr  o δημοσιογράφος Νίκος Οικονόμου

Ήταν ένα ζεστό βραδινό του Σεπτεμβρίου του 2010 και σε πολυσύχναστο μπαρ της Προξένου Κορομηλά τρία γνωστά πρόσωπα της πόλης δεν έκρυβαν τα χαμόγελά τους. Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Ανδρέας Κουράκης και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος είχαν εκείνο το βράδυ κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι. Λίγες ώρες πριν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ισχυρό τότε ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει τη στήριξή τους στην Πρωτοβουλία. «Μήπως έχεις το τηλέφωνο του Χάρη Καστανίδη;» ρώτησε ο Αβραμόπουλος δημοσιογράφο που βρισκόταν τυχαία σε διπλανή παρέα, προδίδοντας τις κλήσεις που γίνονταν εκείνη τη βραδιά. Κλήσεις που σκόπευαν στο να πεισθούν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το εγχείρημα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της Πρωτοβουλίας. Λίγους μήνες μετά η παράταξη κέρδισε τις εκλογές και έγινε διοίκηση, ενώ το 2014 επακολούθησε και δεύτερη νίκη. Όμως από το καλοκαίρι του 2015 και μετά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, ενώ σήμερα τίποτα δε θυμίζει εκείνη τη χαμογελαστή βραδιά της «τρόικας» στο μπαρ της Προξένου Κορομηλά. Ο Ανδρέας Κουράκης κινείται εδώ και καιρό «εντός και εκτός» της Πρωτοβουλίας, το ίδιο και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Χτες ήρθε και μια νέα απώλεια που επισημοποιεί το τέλος της Πρωτοβουλίας, έτσι όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, άλλος ένας από τους βασικούς στυλοβάτες της κίνησης, που αποτελούσε δίπλα στην «τρόικα» το δεύτερο σοβαρό πυρήνα στήριξης του Μπουτάρη, δήλωσε και επίσημα ότι αποχωρεί και ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.

Τι μέλλει γενέσθαι με την Πρωτοβουλία κανείς δεν γνωρίζει. Οι βασικοί της παίκτες είναι πια η Καλυψώ Γούλα, ο Σπύρος Πέγκας, ο Θανάσης Παπάς, η Γιούλη Ρανέλλα, αλλά και ο Νίκος Φωτίου και ο Χασδάι Καπόν που μπορεί να έχει αποχωρήσει από τα διοικητικά πόστα, αλλά συνεχίζει να στηρίζει το εγχείρημα. Το ότι η Πρωτοβουλία έχει ξεθωριάσει είναι μια πραγματικότητα. Επίσης και το ότι σχήμα δεν έχει τη φρεσκάδα που είχε τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του αλλά και διατηρούσε την περίοδο που ανέλαβε τη διοίκηση, έχει βάση.

Το τι θα γίνει το 2019 είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Ο Μπουτάρης για να κρατήσει το μαγαζί ενωμένο και να μπορεί να διοικεί δηλώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Ομως δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτός και κυρίως να εμπνεύσει. Διατηρείται όμως στο παιχνίδι, γιατί από τη μια είναι χαρισματικός και στο να μπαλώνει τα λάθη του, αλλά και στο να αναζητεί καινούργιους (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) ή παλιούς συμμάχους, όπως το νέο Κίνημα Αλλαγής της κεντροαριστεράς. Από την άλλη δεν έχει αναδειχθεί κανείς σοβαρός διάδοχος ή αντίπαλος που θα τον αμφισβητήσει.

Οσο αυτό δεν αλλάζει ο Μπουτάρης θα παραμένει παίκτης. Ακόμη και όταν βλέπει τους παλιούς του συνεργάτες να τον εγκαταλείπουν.

No Comments Yet

Comments are closed