Από το βέτο στο Βουκουρέστι στη Συμφωνία των Πρεσπών

Άγνωστες στιγμές των διαπραγματεύσεων και της προετοιμασίας της κυβέρνησης Καραμανλή πριν το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ φέρνει στο φώς το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι» που παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο τότε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είχε να σχεδιάσει μια πολιτική σε ένα αρνητικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί για το θέμα τις προηγούμενες δεκαετίες. τόνισε δε με νόημα περιγράφοντας τη συνάντηση Μπους–Καραμανλή στο παλάτι όπου γίνονταν οι εργασίες της Συνόδου μετά την απόφαση να μην κληθεί προς ένταξη η FYROM. «Και πάλι φίλοι είμαστε», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο ο οποίος σχολίασε: κρίνεται το κατά πόσο μείναμε τελικά φίλοι…

Ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως το 2004 η κυβέρνηση ήταν μπροστά σε έναν κίνδυνο και μια απειλή. Στον κίνδυνο να ξεπεραστεί στον ΟΗΕ η ενδιάμεση συμφωνία και να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και στην απειλή να παρακαμφθεί η Ελλάδα για την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. «Το διαπραγματευτικό κεφάλαιο που συσσώρευσε με εθνική συνεννόηση η τότε κυβέρνηση το σπατάλησε η σημερινή κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών», είπε.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σημείωσε πως  το 2008 δεν υπήρχε για τον Καραμανλή συζήτηση για «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Σχολίασε πως πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο μια φορά κάλεσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να τον ενημερώσει για τετελεσμένα.

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς επισήμανε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν αποτέλεσμα εθνικής προσπάθειας και δεν καταγράφηκε ως εθνική πολιτική.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Ηλίας Κουσκουβέλης και συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Θόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος κ.ά.

No Comments Yet

Comments are closed