Απάντηση Κυριζίδη, με αιχμές και συστάσεις, για το θέμα με τις χορηγίες

Απάντηση δίνει με ανακοίνωσή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης στο θέμα με τις χορηγίες στον δήμο για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Με αυστηρό ύφος ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης ασκεί έντονη κριτική στη διαδικασία που ακολούθησαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη της Οικονομικής Επιτροπής- κάνει λόγο για άσκηση από την πλευρά τους «στείρας αντιπολίτευσης με άναρθρες κραυγές» και συστήνει «διαφάνεια και σοβαρότητα από τους αντιπολιτευόμενους».

Η ανακοίνωση του κ.Κυριζίδη

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 4623/2019 αρμόδια για την αποδοχή δωρεών είναι η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με την 14903/2019 απόφαση Δημάρχου αρμόδιος για την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή για την αποδοχή δωρεών είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχαήλ Κούπκας.

Έτσι και στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή, ήρθε εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών για αποδοχή δωρεών, που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των εορτών Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά 2019-2020. Συγκεκριμένα, η εισήγηση (η οποία υπερψηφίστηκε) αφορούσε δωρεές από : ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης), Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εταιρία προμήθειας ΑΕΡΙΟΥ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., Coca Cola Ελλάς Α.Ε., Japan Tobacco International, ΕΛΛΗΝΑΙΡ Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρία, Γκόφας και ΣΙΑ ΙΚΕ, ΟΝΕ SALONICA κτλ, και στην οποία περιλαμβάνονταν οι εργασίες που ανέλαβαν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, κοστολόγησή τους και τα πλήρη φορολογικά στοιχεία των εταιριών ώστε να μην υπάρχει ίχνος αδιαφάνειας. Ενημερώνω ότι και σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν έρθει άλλες εισηγήσεις από δωρεές άλλων εταιριών οι οποίες υπερψηφίστηκαν.

Παράλληλα, όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί. Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές στην οικονομική επιτροπή και σχόλια του τύπου «αν έρχονταν ναρκέμποροι να σας δωρίσουν θα δεχόσασταν;» ή παρεμβάσεις άσχετες με την συζήτηση του θέματος.

Έτσι λοιπόν, για το ίδιο θέμα, όπως δικαιούται η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσε αίτημα (με αριθμό πρωτοκόλλου 54879/10.2.2020) για παροχή εγγράφων και καταστάσεων των χορηγών των Χριστουγέννων και ήδη δόθηκε απάντηση και της αποστείλαμε πλήρη φάκελο (κανονιστικές αποφάσεις, κανονισμός λειτουργίας αγορών, 42 εισηγήσεις δωρεών 2019, 7 εισηγήσεις δωρεών 2020, 2 αναλυτικοί πίνακες, 18 επιστολές δωρητών, 1 αναλυτική κατάσταση όλων των δωρεών) για να τις παραδοθεί με όλα τα στοιχεία που αιτήθηκε.

Οι συνάδελφοι προφανώς έχουν συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες, σε διοίκηση και αντιπολίτευση χωρίς ουσία, σε αντιπολίτευση δια του διαδικτύου και επιθυμούν να ομιλούν ακατάπαυστα χωρίς αντίλογο.
Δέχομαι ότι χαρακτηρισμοί ως «ανίκανος», «περίεργα και αναπάντητα», «αναζητηθούν απαντήσεις από ανώτερες αρχές» γίνονται από αντιπολιτευτικό παροξυσμό. Αντί αυτού δύναται να ακολουθήσουν την οδό που ορίζει ο νόμος και ακολούθησε ήδη η κα Νοτοπούλου αλλά και άλλοι συνάδελφοι για άλλα θέματα.

Η διαφάνεια και η σοβαρότητα πρέπει να διέπει και τους διοικούντες αλλά και τους αντιπολιτευόμενους που θέλουν να προσφέρουν.

Εφραίμ Κυριζίδης
Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Να σημειωθεί ότι το θέμα έθιξαν με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και στην οποία αναφέρονται στις χορηγίες που έγιναν προς τον δήμο κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτήν φέρονται να υπογράφουν δε, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαϊτζίδης, Χρυσηίδου και Κουράκης, που ανήκουν αντίστοιχα στις παρατάξεις Ταχιάου, Νοτοπούλου και Βούγια.

No Comments Yet

Comments are closed