Ανταγωνιστικότητα και προβληματικοί παράγοντες

από Μουτσιάνας Κώστας
sms

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός στις αρχές του έτους παρουσιάστηκαν σημαντικές μελέτες σχετικά με ζητήματα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια κοινότητα στο μέλλον όπως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιακή οικονομία, η οικονομική πρόοδος και η ενεργειακή αρχιτεκτονική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα (The Global Competitiveness Report 2017–2018) στην οποία περιλαμβάνεται συγκριτική κατάταξη 137 χωρών βάσει του βαθμού ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. Η κατάταξη προκύπτει από ανάλυση οικονομικών στοιχείων αλλά και από συνεντεύξεις στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 87η ανάμεσα στις 137 χώρες του πλανήτη, παρουσιάζοντας επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της κατά μία θέση. Τα ευρήματα της Έκθεσης αναφορικά με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της χώρας μας -παρότι δεν εκπλήσσουν- έχουν χρησιμότητα. Και αποδεικνύουν πως η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι πιο ‘προβληματικοί’ παράγοντες για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα είναι (σε αύξουσα σειρά):

  1. Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές

  2. Αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία

  3. Φορολογικό καθεστώς

  4. Αστάθεια πολιτικών (policy instability)

  5. Κυβερνητική αστάθεια

  6. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση

  7. Διαφθορά

Έχει επίσης ενδιαφέρον να εστιάσει κάποιος όχι μόνο στις χώρες που έρχονται πρώτες στην συγκριτική κατάταξη (Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Γερμανία) αλλά και σε ορισμένες από τις χώρες που προηγούνται της Ελλάδος. Από τον πίνακα κατάταξης διαπιστώνουμε ότι η Ρουάντα (58η), το Ομάν (62ο), η Μποτσουάνα (63η) και το Τατζικιστάν (79ο) εμφανίζει καλύτερο δείκτη ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι κάτι κάνουμε λάθος σαν χώρα. Οι παράγοντες που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα έχουν αναλυθεί ουκ ολίγες φορές. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε. Αλλά ξέρουμε και τη λύση. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Μένει μόνο να αναπτύξουμε την κατάλληλη οικονομική πολιτική και να την εφαρμόσουμε. Για να προσελκύσουμε επενδυτές αλλά και για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία της χώρας στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η μικρομεσαία επιχείρηση.