Ανοίγει ο δρόμος της απασχόλησης για τη «γενιά του lockdown»

από Ευθυμίου Άννα
sms

Η επαγγελματική αποκατάσταση και η εύρεση εργασίας αποτελούν τη βασική πηγή ανησυχίας των νέων μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, που επιδείνωσε τους δείκτες ανεργίας  σε όλη την Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έκρουσε τον κώδωνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής, να μείνουν εκτός από την αγορά εργασίας, καθώς πολλοί εργοδότες σταμάτησαν τις προσλήψεις με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η επονομαζόμενη «γενιά του lockdown», μια γενιά αποκαρδιωμένη εξαιτίας της επέλασης του covid-19 που συνοδεύεται από το φόβο για τη ζωή αγαπημένων προσώπων, τους αλλεπάλληλους εγκλεισμούς, την απραξία και την απώλεια εργασίας, είναι οι νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών, οι νέοι απόφοιτοι που διεκδικούν συμμετοχή στην αγορά εργασίας, οι νέοι που επηρεάστηκαν από την κρίση της πανδημίας πριν προλάβουν να ορθοποδήσουν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 14,9% το 2019 σκαρφάλωσε στο 17,8% στο τέλος του 2020, που σημαίνει ότι 3,1 εκατομμύρια νέοι 15-24 ετών δεν έχουν δουλειά. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών που ψάχνουν ενεργά για δουλειά, συνυπολογίζοντας τους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, αγγίζει τα 9,6 εκατομμύρια. Όσον αφορά τη χώρα μας, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών τον Σεπτέμβριο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε στο 33%.

Προκειμένου να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην απασχόληση των νέων, χρειάζεται η χάραξη πολιτικών που θα εξασφαλίζουν τη δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Υπηρετώ τη θέση μου αυτή διαχρονικά, διότι πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει και την αιτίαανάσχεσης του «braindrain», δηλαδή να επιστρέψουν στον τόπο μας οι νέοι επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, μου προβάλλει ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στον πυρήνα του σχεδίου της Κυβέρνησης «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται η δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μέσα από πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Με σημείο αναφοράς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πολιτικές αναμόρφωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, επενδύοντας στην καινοτομία και στοχεύοντας στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη.

Τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και κατά την παρουσία μου στα ΜΜΕ, έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, καθώς και η μεταστροφή σε πράσινες και καινοτόμες  πολιτικές, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σύγχρονα επαγγέλματα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το εθνικό σχέδιο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και προωθεί τον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους.

Επιπρόσθετα, προωθούνται μεταρρυθμίσεις για καίρια εργασιακά ζητήματα που ανέκυψαν από την έξαρση της πανδημίας και με τα οποία έχω ασχοληθεί επισταμένως τόσο ως βουλευτής, όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, όπως η δημιουργία του Εργάνη ΙΙ, η ψηφιοποίηση του ΣΕΠΕ, το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία, το ψηφιακό σύστημα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, κοκ.

Η πανδημική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από αυτές του παρελθόντος. Είναι αναγκαίο να στηριχθεί η νεανική απασχόληση, να αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι νέοι άνθρωποι, τα νέα μυαλά να παραμείνουν στη χώρα μας.