Ανοίγει η προεκλογική αυλαία στο Δήμο Θεσσαλονίκης –Εκδήλωση με 5 Δημοτικούς Συμβούλους

από Team MyPortal.gr
sms

Ρεπορτάζ και σχόλια του Βαγγέλη Πλάκα

Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης έκατσαν σήμερα στο ίδιο τραπέζι για σε μια δημόσια διαβούλευση για την πόλη που διοργάνωσε η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Αν και από διαφορετικές παραταξιακές και ιδεολογικές αφετηρίες συνέκλιναν όχι μόνο στην κριτική τους στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα που από τα ορεινά παρακολούθησε σχεδόν όλη την εκδήλωση, αλλά και στην ανάγκη συγκλίσεων πάνω σε μια αυτοδιοικητική ατζέντα. Λέγονται βέβαια αυτά σε τέτοιες εκδηλώσεις…

Αν και δεν ήταν προεκλογική η πρόθεση των διοργανωτών, όπως έσπευσε να μου διευκρινίσει και ο εκπρόσωπος της παράταξης Γιώργος Ρακκάς, ήταν διάχυτη η εντύπωση ίσως και μόνο βλέποντας το πάνελ πως ουσιαστικά με αυτήν άνοιξε η αυλαία και επίσημα των προεκλογικών ζυμώσεων για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το είπε άλλωστε και ο τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ξεκινώντας την εισήγησή του: «δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα για το τι σκοπό έχει αυτή η εκδήλωση». Όπως και εγώ ήδη πριν γράψω αυτές τις γραφές από αυτοδιοικητικούς που ήθελαν να μάθουν τι έγινε…

Εκτός των κυρίων Ρακκά και Αβραμόπουλου ομιλητές ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη «Ανοικτή Πόλη», Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανεξάρτητος και ο Μάκης Κυριζίδης, από την παράταξη «Εντάξει». Τα ονόματα των δύο τελευταίων τα συναντάμε και στις συζητήσεις για δημαρχιακή υποψηφιότητα… Συντονιστής ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Σεβρής.

«Τόσα χρόνια δεν έγινε άλλη τέτοια συνάντηση. Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν εντάσσεται σε μια προεκλογική σκοπιμότητα. Άλλα έχουν προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως οι γύρες στα εργοτάξια», είπε ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινώντας την ομιλία του με αιχμές προς τη διοίκηση του Δήμου κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές στην τοποθέτησή του. «Στα πρώτα χρόνια της διοίκησης υπήρχε συνέπεια, αυτή η ρότα όμως έχει αλλάξει», σημείωσε και συνέχισε να εξαπολύει πυρά: «Δεν αρκεί μια βόλτα και να λέμε κάναμε ξενώνα αστέγων. Από το 2014 ξεχάστηκαν στοιχεία του προγράμματός μας για την κοινωνική πολιτική»». Ζήτησε την πραγματοποίηση μιας κοινωνικής-κοινωνιολογικής έρευνας για τις μετακινήσεις πληθυσμού στο εσωτερικό της πόλης, την ένταξη μεταναστών αλλά και τη νέα φτώχεια ώστε να μπορεί η διοίκηση να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές. Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση ώστε να υπάρξει κοινή δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων του Δήμου για την κατεύθυνση της Θεσσαλονίκης την επόμενη δεκαετία.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας τάχθηκε υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του πως οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι αν και εκλέχθηκαν το 2014 από τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις, αν και έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες έχουν κατά βάση την ίδια προσέγγιση για τις ανάγκες της πόλης και πως θα φθάσουμε στους στόχους, διευκρινίζοντας πως αυτοί είναι μόνο αυτοδιοικητικοί. Εμφανίσθηκε ιδιαίτερα κριτικός στη διοίκηση του Δήμου λέγοντας πως είναι κουρασμένη και πως αναπτύσσει μια καθεστωτική συμπεριφορά.

Ο κ. Κυριζίδης τόνισε πως η σύνθεση του πάνελ αποτελεί “την παλιννόστηση της λογικής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου”, λέγοντας πως απουσιάζει η κοινή λογική και ο ορθός λόγος. Έκανε λόγο για ναρκισσιστική στάση του Δημάρχου λέγοντας πως ο Δήμος είναι σε πλήρη διάλυση κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο το έργο της διοίκησης που θα αναλάβει μετά τις εκλογές του 2019. «Να συζητήσουμε για να δώσουμε τέλος στην αλαζονεία, την αυτοπροβολή και τις καθεστωτικές αντιλήψεις και να ξαναφέρουμε μπροστά τις αυτοδιοικητικές αρμοδιότητες μας», είπε.

Ο κ. Αβαρλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως με τις πολιτικές δανεισμού ο Δήμος θα καταλήξει εκεί που έφθασε η χώρα, δηλαδή στην πτώχευση. «Ποια διοίκηση θα είναι αυτή που θα τολμήσει να πεί όχι στα τραπεζοκαθίσματα, που δεν θα παραλάβει ένα έργο για διαβάσεις που είναι μη διαβάσεις;» σημείωσε. Ο κ. Ρακκάς είπε πως το σημαντικό είναι οι νοοτροπίες πίσω από τα πρόσωπα και επέμεινε στο ότι η Θεσσαλονίκη έχει δυναμισμό και οικονομικό αποτύπωμα ενώ ζήτησε τη δημιουργία Συμβουλίου Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας, δίνοντας έμφαση σε καινοτόμες εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτά έγιναν παρουσία ακροατηρίου περίπου 100 ατόμων. Και αυτό στοιχείο προβληματισμού όταν μιλάμε για μια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση απο πέντε αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών του Δήμο Θεσσαλονίκης…