Η αναβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου στο επίκεντρο της συνάντησης Πατουλίδου – Φωτόπουλου

Με τον δήμαρχο Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο συναντήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στο πλαίσιο των συναντήσεων της με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, για τον έλεγχο της εφαρμογής των στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποτελεί την πρώτη οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια εξυγίανσης και αποκατάστασης από τη ρύπανση, αλλά και προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, μιας περιοχής που μέχρι σήμερα αποτελούσε παράδειγμα εγκατάλειψης.

Συγκεκριμένα η κα Πατουλίδου τόνισε ότι: «Η διαχρονική περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης έχει ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες. Η περιοχή αυτή του δήμου Δέλτα είναι ένας τόπος που δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με άλλες περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ στα χρόνια που πέρασαν, οι λανθασμένες πολιτικές και η ανεξέλεγκτη δράση βιομηχανικών και μη μονάδων, υποβάθμισε ακόμα περισσότερο την περιοχή.Σε ένα χώρο 6.500 στρεμμάτων, δυτικά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που στο μεγαλύτερό του μήκος ανήκει διοικητικά στο δήμο Δέλτα, προχωράμε μαζί με τον Δήμαρχο αγαπητό φίλο Μίμη Φωτόπουλο σε παρεμβάσεις ώστε η περιοχή να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί, αποτελώντας πόλο έλξης για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εξυγιαίνουμε τα εδάφη της περιοχής από τις πηγές ρύπανσης, προστατεύουμε την περιοχή από το φαινόμενο της καθίζησης, με την ενίσχυση του παράκτιου αναχώματος. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί πόρους από χρηματοδοτικές πηγές για αυτές τις παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός μεγάλου στρατηγικού έργου για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα σημείωσε ότι «το μοναδικό φυσικό κάλλος της περιοχής του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκη δυστυχώς χρόνια τώρα κακοποιείται από εξαιρετικά μεγάλα τα προβλήματα της παραλιακής ζώνης του δήμου Δέλτα. Οι αναπτυξιακές όμως δυνατότητες της περιοχής είναι μεγαλύτερες από τα υπόλοιπα τμήματα του παραλιακού μετώπου. Με την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου τρέχουμε τις αναγκαίες δράσεις μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, την πρώτη σοβαρή πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η δυσοσμία, οι αυθαιρεσίες, η καθίζηση που έχει υποστεί το έδαφος, η εγκατάλειψη, οι σκουπιδότοποι, οι ανεξέλεγκτες παραγωγικές μονάδες δημιουργούν σήμερα ένα απογοητευτικό πλαίσιο. Το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της μητροπολιτικής ζώνης, μιας και περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο με τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και το Δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία. Λόγω των καλλιεργειών και της αλιείας, η ζωή και η καθημερινότητα των δημοτών μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με αυτό. Όσοι δε έχουν επισκεφτεί την περιοχή, αναγνωρίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της για να αποτελέσει μοναδικό πόλο έλξης τόσο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, όσο και των επισκεπτών».

No Comments Yet

Comments are closed