Ανατροπές και αβεβαιότητες για τη Θεσσαλονίκη μετά το χρίσμα Τσίπρα στον Μπουτάρη και την αποχώρηση Καλαφάτη

από Οικονόμου Νίκος
sms

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Λίγο πιο σοφοί γίναμε αυτές τις ημέρες ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη, αλλά το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.

Εξηγούμαι, γιατί πολλές φορές οι εκτιμήσεις που δίνονται σε κάποια γεγονότα είναι βιαστικές.

1ο  Ερώτημα: Θα είναι ο Γιάννης Μπουτάρης υποψήφιος δήμαρχος;  Οι περισσότεροι απαντούν πλέον θετικά. Προσωπικά εξακολουθώ να κρατώ μια πισινή. Βέβαια τα απόνερα από την απαράδεκτη επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις εορτασμού του ποντιακού ελληνισμού κάνουν την υποψηφιότητά του σαφώς πιο πιθανή, όμως το τελικό Ναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν το έχει πει ακόμη. Και το ότι δεν το είπε την περασμένη Παρασκευή μετά τα θερμά λόγια που του απηύθυνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τη σημασία του.

Προφανώς μετά το χρίσμα που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το Ναι στην υποψηφιότητά του έχει σαφώς ενισχυθεί. Όμως ο Γιάννης Μπουτάρης θα ζυγίσει και άλλα πράγματα όταν έρθει η ώρα της τελικής απόφασης. Τα προσωπικά του ζητήματα, τις δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής,  αλλά και το πολύ βαρύ ερώτημα για το τι θα γίνει η Πρωτοβουλία αν ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος. Το τελευταίο έχει κατά τη γνώμη μου μεγάλη σημασία για τον σημερινό δήμαρχο, που δε θα θελήσει η αποχώρηση του να φέρει και την οριστική διάλυση του εγχειρήματος.

2ο ερώτημα: Το χρίσμα Τσίπρα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει Μπουτάρη στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Μάλλον ναι, αλλά δεν είναι και 100% σίγουρο. Κρατείστε λοιπόν κάποιες παρατηρήσεις. Η μια έχει να κάνει με τον αν τελικά ο Μπουτάρης θα είναι υποψήφιος. Η δεύτερη αφορά  στην ίδια τη στήριξη και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο δήμαρχο στον πρώτο γύρο ή θα στηρίξει Μπουτάρη από την αρχή; Τι είδους συμφωνία θα υπάρξει μεταξύ της Πρωτοβουλίας και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη» για τη συνεργασία; Αποκλείεται να αλλάξει άποψη (ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές;

3ο ερώτημα; Τι θα κάνει η ΝΔ; Εδώ τα πράγματα ξεκαθάρισαν ως προς τον Σταύρο Καλαφάτη, που ήταν ένας βασικός παίκτης στο παζλ  των υποψηφιοτήτων. Ο επικεφαλής των «Εντάξει» με μια κίνηση που μάλλον αιφνιδίασε (όχι τόσο ως προς την ουσία της, αλλά όσο ως προς το τάιμινγκ κατά το οποίο έγινε) δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ετσι το τοπίο είναι ελεύθερο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για όποιον ενδιαφέρεται να παίξει μπάλα. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το βασικό αρνητικό στοιχείο της κίνησης Καλαφάτη. Γιατί μπορεί ο ίδιος να απελευθερώνεται από ένα ρόλο, τον οποίο ποτέ δεν έπαιξε με ιδιαίτερη όρεξη, αλλά μέχρι η ΝΔ να δείξει τον εκλεκτό της το «πάρτι» των γαλάζιων υποψηφίων θα είναι θορυβώδες. Και οι εντάσεις για τη ΝΔ (και για την Πειραιώς, που μέχρι στιγμής παραμένει αδρανής και για τη Διοικούσα) πολλές. Ταυτόχρονα είναι ερωτηματικό πως θα ασκείται στο άμεσο μέλλον αποτελεσματική αντιπολίτευση στη διοίκηση Μπουτάρη.

Με αυτήν την έννοια το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τετ-α-τετ που είχε πριν από μερικές ημέρες με τον Σταύρο Καλαφάτη (αυτό λέει το ρεπορτάζ) έδωσε το πράσινο φως για να δημοσιοποιηθεί η απόφασή του, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται άμεσες αποφάσεις από τη ΝΔ. Αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν διαλυτικές καταστάσεις στο τοπικό γαλάζιο στρατόπεδο.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και με το σενάριο, που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται όλο και πιο δυνατά, ότι οι δημοτικές εκλογές μπορεί και να γίνουν τελικά τον Μάιο του 2019 (και όχι τον Οκτώβριο όπως είχε ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης), κάνουν το «Κυριάκο, βιάσου για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης», που γράψαμε πριν λίγες εβδομάδες, άκρως επίκαιρο.