Αναδρομικά βουλευτών: Διαγραφές ή αλλαγές;

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

Σε μια εποχή που η κρίση παραμένει και η επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων συνεχίζεται δεν μ’ αρέσει να βλέπω κορυφαίους υπουργούς να ψωνίζουν από πανάκριβα καταστήματα του εξωτερικού, ούτε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να γίνεται ταξί. Δεν θα μ’ άρεσε επίσης να δω πρώην βουλευτές να πάρουν αναδρομικά δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ ειδικά από μια περίοδο που είχαν ψηφίσει σκληρά μέτρα ή είχαν λάβει αποφάσεις που μας έφτασαν ως εδώ. Και δημοσιογραφικά θα τους ασκήσω σκληρή κριτική και φυσικά θα τους κρίνω, πολιτικά και ηθικά, ως πολίτης και ψηφοφόρος.

Πολύ σωστή η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πολιτική προειδοποίηση που έστειλε στους πρώην βουλευτές του που θα επιμείνουν στη διεκδίκηση των αναδρομικών. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία. Είναι όμως ο νόμος. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναφερθεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες για αλλαγή αυτών των προβλέψεων.

Με ποιό σκεπτικό θα τιμωρηθεί κάποιος που διεκδικεί κάτι νόμιμο; Θα κριθεί πολιτικά και ηθικά από τους πολίτες και τους ψηφοφόρους στην κάλπη. Μόνο εκεί γίνονται αυτές οι κρίσεις και φυσικά διαφέρουν στον καθένα.

Θα μπορούσε π.χ. να πει πως δεν θα συμπεριλάβει, όσους ενδιαφέρονται, στα ψηφοδέλτια, όπως είναι εντέλει προσωπική του επιλογή. Όμως βάσει ποιου άρθρου του καταστατικού ο πρόεδρος της ΝΔ θα τους διαγράψει; Βάσει ποιας συλλογικής απόφασης;

Αλλάξτε το νόμο ή αν χρειαστεί και τη συνταγματική ρύθμιση, μην τιμωρείτε όσους κινούνται βάσει των προβλέψεών του. Αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο λαός.

No Comments Yet

Comments are closed