Αλβανία: «Ναι» στο πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

από Team MyPortal.gr
sms

Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ επικύρωσε σήμερα, με 130 ψήφους υπέρ σε σύνολο 140 εδρών της, η αλβανική Βουλή, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Κατά τη συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Τελιάτ Τζαφέρι, ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επικαλέστηκε το τραγικό δυστύχημα στα Σκόπια, για να επισημάνει «την κοινή τύχη» και «την εγγύτητα με τη Βόρεια Μακεδονία», όπως είπε, γεγονός που καθιστά τις σχέσεις αυτές «ολότελα ιδιαίτερες σε ιστορικό και πολιτικό επίπεδο».

Ο Ράμα εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ συμπίπτει «με τη χρυσή εποχή των διεθνικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς της κρατικής οντότητας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «διαπράξαμε με επιμονή το χρέος μας σε υποστήριξη του μακεδονικού και του αλβανικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας», χωρίς τους τελευταίους, όπως σημείωσε, «δεν θα υπήρχε Βόρεια Μακεδονία». «Για την Αλβανία η εδαφική ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, η πραγματική δημοκρατική συμβίωση των δύο λαών μας στο έδαφος της γείτονος και η αλβανική γλώσσα στο έδαφος αυτό είναι όχι μόνο απαραβίαστα, αλλά και ζωτικά για το παρόν και το μέλλον μας και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» υποστήριξε.

Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία, τόσο σε ό,τι αφορά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά πολιτικές και διεθνικές σχέσεις στη γείτονα, όπως είπε, όσο και στη στήριξη που έδωσε η ηγεσία αυτή στον πρωθυπουργό Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή την ίδια επιτυχία να έχουν και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και κυρίως ο διάλογος της Πρίστινας με το Βελιγράδι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής είπε ότι η σημερινή ψηφοφορία για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ «αποτελεί διαπίστωση της πραγματικής φιλίας, ειλικρινούς γειτονίας και της άνευ όρων στήριξης ενός πραγματικά φιλικού κράτους, όπως είναι η Δημοκρατία της Αλβανίας». Επισήμανε ακόμα τις πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως συμφωνία έναντι της οποίας «όλοι είμαστε νικητές και όλοι ηττημένοι, όπου όμως στην πράξη νίκησε η τόλμη και το όραμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ως όραμα με στρατηγικό στόχο ένα κράτος δικαίου με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΜΠΕ