«Αλτ στο αυτοκίνητο» – Ποιοι δήμοι της Θεσσαλονίκης θα είναι «απροσπέλαστοι» για τους τέσσερις τροχούς

Μια σειρά από επιμορφωτικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα οι οποίες στοχεύουν να προωθήσουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς και μεγάλους πολίτες στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μέσα στους δήμους του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται από τις 16 Σεπτεμβρίου και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα «χωρίς αυτοκίνητο» τιμάται ιδιαιτέρως από δήμους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν οργανώσει πλήθος οικολογικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε ζητήματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής στη διαμόρφωση κυκλοφοριακών συνθηκών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι εκδηλώσεις στους δήμους έχουν ως εξής:

Στον δήμο Θεσσαλονίκης

  • Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017: «6ο Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο» κατηγορίας ανδρών – Elite, εφήβων και Open, αγώνας ενταγμένος στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας
  • Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 10.00: «Αγώνας Ατομικής Χρονομέτρησης» με διαδρομή 5 χιλιομέτρων στη Νέα Παραλία (Ομπρέλες Ζογγολόπουλου – Όμιλος Φίλων Θαλάσσης – Μέγαρο Μουσικής και τερματισμός στις Ομπρέλες), ενώ στις 12.30, από το ίδιο σημείο θα ξεκινήσει η Λαϊκή Ποδηλατοδρομία, ανοιχτή για όλους. Με τη λήξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση δώρων  (ποδήλατα, κράνη κ.ά.)
  • Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης και προώθησης του ποδηλάτου και έρευνα ερωτηματολογίου για την από κοινού δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ποδηλατοκίνηση σε μητροπολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RESILIENT EUROPE – URBACT ΙΙΙ
  • Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017:

* Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ, στο πλαίσιο του έργου «Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου» (REMEDIO) διοργανώνει καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού σε συνεργασία με το Τμήμα Εθελοντισμού και τη Δημοτική Αστυνομία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 12.00 έως τις 14.00, στο τμήμα της Λεωφόρου Βασ. Όλγας (μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου και Ευζώνων) και στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία της λεωφορειολωρίδας

* Ο υπερμαραθώνιος αγώνας «Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» θα διεξαχθεί μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κυκλική διαδρομή στη Νέα Παραλία, από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 18.00 και για 50 συνεχόμενες ώρες, έως το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 20.00

  • Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»:

* Ποδηλατοδρομία από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (από τις 17.00) έως την Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RESILIENT EUROPE – URBACT ΙΙΙ

* Την ίδια ημέρα θα πεζοδρομηθεί συμβολικά η οδός Αγίας Σοφίας, από την Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης, από τις 10.00 έως τις 22.00. Στο σημείο θα μεταβεί, στις 18.30, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις μελέτες και τις ενέργειες που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, όπως:

–     Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΜΒΑΚ)

–  Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

–  Νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

–Νέο ενιαίο ωράριο φορτοεκφορτώσεων και

-Ευρωπαϊκό έργο URBACT III – Resilient Europe

Στην Καλαμαριά

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμαριά διάφορες δράσεις την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή μαθητών από το 4ο και 15ο Δημοτικά Σχολεία. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12.30 θα γίνει το κλείσιμο της λεωφόρου Πλαστήρα από το ύψος της οδού Αγίου Ιωάννη μέχρι την πλατεία Σκρα (εκτός της οδού ανόδου). Παράλληλα οι μαθητές των δύο προαναφερόμενων σχολείων θα επιδοθούν σε δεξιοτεχνία ποδηλάτου, ενώ θα ακολουθήσουν εμψυχωτικές δράσεις. Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο θα γίνει ενημέρωση για τη χρήση ποδηλάτου από τον Ολυμπιονίκη της ποδηλασίας Κλεάνθη Μπάρκα, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από άνδρες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης και η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική από Νεανικό Μουσικό Σχήμα.

Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Με ποδηλατοδρομίες, περιπάτους, κατασκευές, επιδείξεις και πολύ παιχνίδι συμμετέχει ο δήμο Νεάπολης-Συκεών στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου)
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) διαμόρφωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, το οποίο έχει ως εξής:

► ΚΥΡΙΑΚΗ 16.9-ΣΑΒΒΑΤΟ 6.10.2018
Social Biking Challenge
-«Κάντε παιχνίδι με τους φίλους σας και κερδίστε βραβεία!»
-Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση θα πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή BikePrints ώστε να εγγραφούν. Μέσω αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας έως τις 6.10 θα καταγράφεται η απόσταση την οποία ποδηλατούν. Ο νικητής που θα έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, θα λάβει …ευρωπαϊκό βραβείο!
► ΚΥΡΙΑΚΗ 23.9.2018:
• Περίπατος στο δάσος του Σέϊχ-Σου με σύνθημα «χωρίς αυτοκίνητο».
-Σημείο συνάντησης η διασταύρωση «Φιλίππειον» και ώρα 10π.μ.
-Για τα μέλη των ΚΑΠΗ θα υπάρχει μεταφορά με λεωφορείο με σημεία αναχώρησης: Πλατεία Ειρήνης-Νεάπολης (8:30 π.μ.), Δημαρχείο Πεύκων (9π.μ.), Εκκλησία Αγ. Παύλου (9:30π.μ.), Εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων-Αλ.Παπαναστασίου (10:15π.μ.), Goody’s Επταπυργίου (10:30π.μ.)
-Δηλώσεις συμμετοχής για τον περίπατο στο τηλ. 2313313126 έως και τις 20.9.2018
► ΣΑΒΒΑΤΟ 29.9.2018
• 11 π.μ.: Αγώνας επίδειξης ικανοτήτων και ποδηλασίας στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης για παιδιά Δημοτικού Σχολείου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης)
• Περίπατος εντός και εκτός των Τειχών με το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
-Σημείο συνάντησης: Είσοδος «Γεντί Κουλέ», Επταπύργιο
-Ώρες έναρξης: 5:30μ.μ., 6μ.μ., 6:30μ.μ.
-Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313.313126 έως και τις 20.9.2018
► ΣΑΒΒΑΤΟ 6.10.2018 – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
• 11 π.μ.: Επιδείξεις δεξιοτεχνίας και παιχνίδια με ποδήλατα στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών για παιδιά Δημοτικού Σχολείου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης)
• Έκθεση κατασκευών από τα μέλη των ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα: «Δήμος χωρίς αυτοκίνητο, αλλαγή σκέψης, αλλαγή ζωής».
► ΚΥΡΙΑΚΗ 7.10.2018
Street Handball στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών από τον Φοίβο Συκεών
-Ώρα έναρξης: 10 μ.μ.
♦ Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Στους δήμους: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου και Πάυλου Μελά

Σε διαδημοτική σύμπραξη προχωρούν για τη δράση αυτή οι τρεις δήμοι στα Δυτικά. Η διαδημοτική δράση που φέρει τον τίτλο«Πρόκληση ΚοινωνικήςΠοδηλασίας» (SocialBikingChallenge)
θα λάβει χώρα από τις 16 Σεπτεμβρίου (έναρξη της Ευρωπαϊκής Eβδομάδας Kινητικότητας) μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.
Στο διάστημα αυτό οι δημότες των τριών Δήμων που δέχονται να συμμετάσχουν στην “πρόκληση” καλούνται να διανύσουν μετο ποδήλατό τους καθημερινά όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν,
συγκεντρώνοντας πόντους και διεκδικώντας με αξιώσεις τη ….νίκη!
Τα έπαθλα είναι μια ευγενική χορηγία της ΕΔΑΘΕΣΣ, Εταιρείας διανομής φυσικού αερίου
Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Α.Ε.
www.edathess.gr
.
Πληροφορίες συμμετοχής
Ο πρότυπος αυτός πανευρωπαϊκός διαγωνισμός “Κοινωνικής Ποδηλασίας”
βασίζεται στην εφαρμογή BikePrints, μια εφαρμογή παρακολούθησης για
ποδηλάτες, διαθέσιμη στα καταστήματα GooglePlay και AppleAppStore. Η
εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους και να
συμμετέχουν στον διαγωνισμό, διάρκειας τριών εβδομάδων, κυκλοφορώντας στην
πόλη τους καθώς και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Κάθε εβδομάδα αποτελεί και ένα
αντίστοιχο στάδιο της πρόκλησης που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να
οδηγούν μόνοι τους, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και να
κερδίζουν πόντους με βάση την απόσταση που ταξιδεύουν.
Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος το ποδήλατό του, τόσο περισσότερους βαθμούς (πόντους) κερδίζει. Στο τέλος κάθε σταδίου, τα ονόματα των 10 νικητών επιλέγονται έπειτα από κλήρωση και λαμβάνουν ένα βραβείο. Οποιοσδήποτε ενήλικος με smartphone που διαθέτει λειτουργία GPS μπορεί να συμμετάσχει στο Social Biking Challenge με την επωνυμία Thessaloniki West.
Για τους ανήλικους ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας, θα πρέπει να κατεβάσει και να υπογράψει
την «ενημερωμένη συγκατάθεση του γονέα» που μπορεί να βρει στο
https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/parentalconsent και να την επιστρέψει
ηλεκτρονικά στον τοπικό διοργανωτή.
Η εγγραφή παραμένει ανοικτή καθ ‘όλη τη διάρκεια της πρόκλησης.
Τα βήματα είναι απλά:
Κατεβάζω την εφαρμογή BikePrints στο κινητό μου τηλέφωνο (Apple & Android)
Συνδέομαι στην ομάδα
Thessaloniki WEST
(συνεργασία Δήμων Κορδελιού–Ευόσμου, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Παύλου Μελά)
Παίρνω το ποδήλατό μου
Συγκεντρώνω πόντους –χιλιόμετρα
Αυξάνω τις πιθανότητες να είμαι ο νικητής του διαγωνισμού!
Κάθε ποδηλάτης έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από δράση ανά πάσα στιγμή.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις
ιστοσελίδες των τριών Δήμων και να επιλέγουν το λογότυπο του SocialBiking, ή να
επικοινωνούν άμεσα μέσω email ή τηλεφωνικά στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
www.ampelokipi-menemeni.grE:[email protected]
T: 2313 300 953
Δήμος Κορδελιού Ευόσμου
www.kordelio-evosmos.gr
E:[email protected]
Τ: 2310 703 394
Δήμος Παύλου Μελά
www.pavlosmelas.gr E:[email protected] : 2313 302 961
Πληροφορίες για τη δράση και στην ιστοσελίδα:
https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/start

 

No Comments Yet

Comments are closed