Άλλο Ελλάδα, άλλο Ευρώπη….

από Team MyPortal.gr
sms

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο που οι Ελληνες βλέπουν την ΕΕ δείχνουν τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, με την Ελλάδα να παραμένει μια χώρα όπου η επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη απ’  ό,τι  αλλού.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας, που έγινε σε σύνολο 27.881 συνεντεύξεων σε χώρες της ΕΕ (από τις οποίες οι 1.008 στην Ελλάδα) κατά την περίοδο από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, οι Έλληνες απαντούν αρκετά διαφορετικά σε θέματα που αφορούν στις προτεραιότητες, τις αξίες αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Στο ερώτημα  που αφορά στην αποτίμηση της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ, στην Ελλάδα το 38% απαντά με τη φράση «κάτι καλό», το 21% με τη φράση «κάτι κακό» και το 40% με το ουδέτερο «ούτε κάτι καλό ούτε κάτι κακό». Τα αντίστοιχα νούμερα στην ΕΕ είναι 57% (θετική άποψη) και μόλις 12% απαντούν αρνητικά. Στην ερώτηση αν η χώρα έχει ωφεληθεί από το να είναι μέλος της ΕΕ και εδώ έχουμε διαφοροποιήσεις. «Εχει ωφεληθεί» απαντά στην Ελλάδα το 48% των ερωτηθέντων (έναντι 64% στην Ευρώπη) και «δεν έχει ωφεληθεί» το 46% (έναντι 25% στην Ευρώπη). Αυτό δείχνει ότι η κοινή γνώμη της Ελλάδας είναι διχοτομημένη ως προς τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα μας από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Διαφορετικές και οι απαντήσεις που δίδονται στο ερώτημα αν η γνώμη των πολιτών μετρά στην ΕΕ. Η ελληνική κοινή γνώμη συμφωνεί με  αυτή τη διατύπωση κατά 21% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 47%), ενώ διαφωνεί το 76% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (στην Ευρώπη το 48%). Εδώ καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Αντίθετα στο ερώτημα για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι απαντήσεις είναι περίπου οι ίδιες. Οι Έλληνες θεωρούν κατά 27% θετικό το ρόλο του (οι Ευρωπαίοι κατά 33%) και αρνητικό κατά 30%  (έναντι 21% στην Ευρώπη).

Διαφορές καταγράφονται και στο ζήτημα των λεγόμενων απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Την στιγμή που στην Ευρώπη οι απειλές είναι κατά σειρά η τρομοκρατία (58%), η ανεργία (43%), η φτώχεια και ο αποκλεισμός (42%) και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση (35%), στην Ελλάδα η σειρά είναι διαφορετική. Πρώτο έρχεται το ζήτημα της ανεργίας (83%), δεύτερο το θέμα της φτώχειας και του αποκλεισμού (75%) και τρίτο η ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%), ενώ πολύ πιο κάτω είναι το ζήτημα της τρομοκρατίας. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο ερώτημα για τους στόχους που οι πολίτες εκτιμούν και η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτά είναι κατά σειρά τα θεμελιώδη δικαιώματα (44%), η ελευθερία της μετακίνησης (36%), τα εργασιακά δικαιώματα (34%) και οι συντάξεις (34%), η Ελλάδα αξιολογεί διαφορετικά. Πρώτο θέμα στη χώρα μας τα εργασιακά δικαιώματα (59%), μετά η ευημερία και η οικονομική ευμάρεια (54%) και μετά το θέμα των συντάξεων (49%).

Στις πολιτικές προτεραιότητες και εδώ υπάρχουν διαφορές. Στην Ευρώπη βλέπουν ως κύριες προτεραιότητες την αντιμετώπιση της φτώχειας (41%), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (41%) και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (31%), στην Ελλάδα η σειρά, αλλά και τα θέματα είναι διαφορετικά. Πρώτο και με απόσταση είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων (67%), δεύτερο η αντιμετώπιση της φτώχειας (57%) και τρίτο η ανάπτυξη νέων τρόπων για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%).

Οσον αφορά στις αξίες που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Στην Ευρώπη πιο σημαντική αξία θεωρείται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (56%), μετά η ελευθερία του λόγου (34%) και τρίτη η ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών (32%), στην Ελλάδα η αξιολόγηση αναδεικνύει διαφορετικές επιλογές. Πρώτο και εδώ το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), όμως δεύτερο έρχεται το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (52%) και τρίτο θέμα η ελευθερία του λόγου (31%).

Η έρευνα μοιράστηκε στη σημερινή παρουσίαση που έκανε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε εκπροσώπους του Τύπου της Θεσσαλονίκης.