Αλλάζει όψη το “Καπάνι”- Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναμόρφωση της Ιστορικής Αγοράς

από Team MyPortal.gr
sms

Αλλάζει όψη η ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης “Καπάνι” με το σχέδιο που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου. Η μελέτη της όλης αναμόρφωσης της κεντρικής αυτής αγοράς αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ (1.730.850) και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων Μάκη Κυριζίδη  το έργο με την ονομασία  “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου-Καπάνι” θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Στην περιοχή σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπομηθεί προβλέπεται να πραγματοποιηθούν αναμορφώσεις πεζοδρομίων, να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες υποδομές ενώ παράλληλα θα εφαρμοστούν ήπιες δενδροφυτεύσεις με παράλληλη μετατροπή οδών σε ήπιας κυκλοφορίας. Προβλέπεται ακόμα να τοποθετηθεί νέο στέγαστρο

Ο φάκελος της μελέτης εστάλη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, και αναμένονται τυχόν προσθήκες ή παρατηρήσεις, ενώ στη συνέχεια και αφού δοθεί η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει ο έργο πνοής για το “Καπάνι”.

 

 

Λίγα λόγια για το Καπάνι

Το Καπάνι ή αλλιώς “Αγορά Βλάλη” είναι η παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης.

Βρισκεται στο κέντρο της πόλης. Αποτελείται από πεζοδρόμους με ονόματα Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Κοντά υπάρχουν και άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η Πλατεία Άθωνος και τοΜπεζεστένι. Τα κτήρια της αγοράς είναι κυρίως δυόροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί.

Το όνομα “Καπάνι” προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Παλιότερα, στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι κρέμασαν κατά την Επανάσταση του 1821 τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη, το νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή κ.α.

Το καπάνι, αποτελεί εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάθε πολύπλευρη τουριστική περιήγηση και μία ευκαιρία για βαθύτερη κατανόηση της Θεσσαλονίκης τω περασμένων δεκαετιών αποτελεί η επίσκεψη στις στοές Μόδιάνο και Καπάνι. Ο χρόνος σταμάτησε και η παράδοση συνεχίζει να είναι βίωμα των σύγχρονων εμπόρων αλλά και πελατών. Το ύφος καθώς και διάφορες παρωχημένες τακτικές αγοραπωλησίας όπως το παζάρι, εδώ συνεχίζουν να υπάρχουν και δομούν τον ιδιαίτερο κώδικα της περιοχής. Θεωρείται η κεντρικότερη αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία τη φθήνια και την ποικιλία. Στο καπάνι Θεσσαλονίκης μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντ. Βέβαια για αυτούς που δεν στέκονται στην καταναλωτική τους πλευρά, οι συγκεκριμένες στοές στις μέρες μας φιλοξενούν μερικά από τα πιο συμπαθητικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μπορείτε λοιπόν να τα επισκεφτείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε.

Στην αγορά πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, ξηροί καρποίμ ψωμί, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα, υποδήματα, κ.ά.

 

πηγή ιστορικών πληροφοριών: kapani.gr