Αλ. Τσίπρας: Μείζον ζήτημα η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκησε περίπου δύο ώρες, θίξαμε όλη την ατζέντα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ επισήμανε πως ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα των «8». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

«Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό για τη σχέση των δύο χωρών. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των «8», θεωρεί ότι μετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κάτα λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να οριστεί η διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε.

Ακόμη, επανέλαβε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, ενώ συζήτησαν, όπως είπε, την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Ερντογάν υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, ενώ συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».

Κάνοντας σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην Φ. Γεννηματά, υποστήριξε πως «έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία».

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι γνωστό ότι στο θέμα αυτό δεν συμπίπτουν οι απόψεις.

«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική», υπογράμμισε.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed