Αλ. Τσίπρας: Καθαρή η απόφαση της Ε.Ε. για το Brexit

Καθαρή χαρακτήρισε την απόφαση που πήραν οι ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με το Brexit, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση για την έξοδο από την Ε.Ε. αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην Ε.Ε. δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη».

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών εκλογών», εξηγώντας ότι η 22η Μαΐου που είναι μια ημέρα πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία είναι ορόσημο για τη χώρα. «Το ίδιο ισχύει και για τη 12η Απριλίου, ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει να αποφασίσει η Βρετανία αν θα μετάσχει στις ευρωεκλογές», ανέφερε.

Παράλληλα, μίλησε για εξαιρετικά δύσκολο δρόμο και για τη Βρετανία και την Ε.Ε., ενώ υπογράμμισε το συμπέρασμα ότι ο δύσκολος μεν δρόμος, που μπορεί όμως να έχει μια προοπτική, είναι μέσα από την προσπάθεια εντός του πλαισίου της Ε.Ε. να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα προοδευτικές λύσεις.

Τόνισε ότι η περιχαράκωση και η φοβικότητα δεν οδηγούν πουθενά, ενώ σημείωσε ότι και στο Brexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης, «το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης μέσα από την αναζήτηση δύσκολων δρόμων συλλογικών λύσεων και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη στρατηγική σχέση Ε.Ε.-Κίνας και την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο, «διότι η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία, που κατάφερε να βγει από μια δύσκολη και πολυετή κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης».

«Στρατηγικό ρόλο παίζει και σε ό,τι αφορά στη στρατηγική σχέση Ε.Ε.-Κίνας ιδιαίτερα όσον αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να τους μεταφέρει και το κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή.

Τόνισε, δε, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και θυσίες του λαού να γίνει χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και να εκπλήξει τους εταίρους της σε ό,τι αφορά την απόδοση της οικονομίας», επεσήμανε.

No Comments Yet

Comments are closed