Άγκυρα για Γενοκτονία Ποντίων: Ανεύθυνοι πολιτικοί στην Ελλάδα διαστρεβλώνουν την ιστορία

Για «ανεύθυνους» Έλληνες πολιτικούς που «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί» που «στοχοποιούν την τουρκική ιστορία» δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και αναφέρεται στις «θηριωδίες» που – όπως υποστηρίζει – διέπραξε ο ελληνικός στρατός.

«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό. Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς που στοχοποιούν την ιστορία μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος έναντι της Τουρκίας, όπως επίσης και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε σε όσους επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει πως «αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχοποιούν την ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζει τη ρητορική αυτή «ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Όπως υποστηρίζει, η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων».

No Comments Yet

Comments are closed