Αγγελοπούλου: Τα 200 χρόνια θα γεμίσουν τους Έλληνες χαρά και περηφάνεια

από Team MyPortal.gr
sms

Τη βούληση της το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της» εξέφρασε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Αφού υπογράμμισε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η κ. Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο». Επίσης, διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε βρισκόμαστε στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση. Πάντα, φυσικά, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στην θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομία. Στην Επιτροπή πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση». Ακόμη, σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε τα εξής: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι “υπηρετεί”. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας».
Η κ. Αγγελοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της θυμίζοντας, αφενός τους σκοπούς της Επιτροπής, αφετέρου τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων. Αυτοί είναι: α) Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, β) Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων, γ) Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια, δ) Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Και ολοκλήρωσε την πρώτη «φάση» της ομιλίας της σημειώνοντας: «Την πορεία τη διαμορφώνουμε, με σκληρή δουλειά, ενσωματώνοντας τις αλλαγές στις συνθήκες που προκύπτουν διαρκώς. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν έχει επιχειρηθεί ξανά στην πατρίδα μας».
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μια σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειας της Επιτροπής είναι η δυνατότητα που δίνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των δράσεων. «Δώσαμε την ευκαιρία να διατυπωθούν προτάσεις από τους δήμους, από πολιτιστικούς οργανισμούς, από εταιρίες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από σχολεία και φυσικά από ιδιώτες» είπε η κ. Αγγελοπούλου, ενώ επέμεινε στο ότι μέλημα της Επιτροπής είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθήκη: «Για τον λόγο αυτό, από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: “Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση”».
Η κ. Αγγελοπούλου ανακοίνωσε, ακόμη, τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου του Επιτροπής.
1-Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.
2-Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.
3-Η τρίτη δράση με τίτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.
«Ο εορτασμός των 200 ετών είναι εορτασμός όλων μας. Η προβολή της χώρας μάς αφορά όλους. Η περηφάνεια για όσα πετύχαμε έως σήμερα και ο προβληματισμός για το πού θέλουμε να πάμε είναι κτήμα όλων μας. Και στόχος δικός μας είναι στο τέλος του 2021 να πούμε όλοι ότι τα καταφέραμε: τιμήσαμε την ιστορία μας, προβάλαμε τη χώρα μας, συστρατευτήκαμε σε ένα σπουδαίο εγχείρημα» τόνισε η κ. Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος και στην διεθνή προβολή της επετείου, ώστε να καταστήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. Θυμίζοντας ότι είναι ένα σπουδαίο ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η συνέχεια των μεγάλων επαναστάσεων της Δύσης, της Αμερικανικής και της Γαλλικής. Ένας Αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία που ενέπνευσε και άλλους λαούς. Θα μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο για τη φλόγα της Ελευθερίας που καθόρισε την νεότερη πορεία της πατρίδας μας. Για τα κείμενα του Αγώνα, τα πιο φιλελεύθερα και προοδευτικά κείμενα της εποχής τους. Θα προβάλουμε τη συναρπαστική ιστορία ενός έθνους που με τους αγώνες και το αίμα των ηρώων του έπιασε ξανά το νήμα της μακραίωνης ιστορίας του. Και μαζί με αυτά θα μιλήσουμε και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις».
«Να τους καλέσουμε όλους στην εθνική μας γιορτή. Να τους προσκαλέσουμε το 2021 να έρθουν στην Ελλάδα. Να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά και την περηφάνεια μας. Να δουν από κοντά μια χώρα που θα φοράει τα γιορτινά της» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Τη λεπτομερή παρουσίαση όσων έχουν γίνει, καθώς και την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, έκαναν ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής, Μάρτων Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Κοντογιάννης.
Μάρτων Σίμιτσεκ: Ετοιμάζουμε έκδοση σειράς συλλεκτικών νομισμάτων
Ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτων Σίμιτσεκ, αφού εξήγησε πώς λειτουργεί η Επιτροπή, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικούς τομείς για την επιτυχή δράση της Επιτροπής, λέγοντας:
-Για το Χορηγικό Πρόγραμμα: «Το Χορηγικό Πρόγραμμα της Επιτροπής είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την διασφάλιση της λειτουργίας της όσο και για την υλοποίηση δράσεων που προτείνει ή υποστηρίζει η Επιτροπή, ώστε αυτές να καλύψουν το μεγαλύτερο δυνατό γεωγραφικό εύρος και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή». Παράλληλα ανακοίνωσε μια καινούργια κατηγορία του «Χορηγού Δράσης», σημειώνοντας ότι «μια εταιρεία ή οργανισμός ή και ιδιώτης μπορεί να χορηγήσει μια ή περισσότερες δράσεις από αυτές που η Επιτροπή θα προκρίνει να υλοποιηθούν και που η υλοποίησή τους απαιτεί μερική ή ολική χρηματοδότησή τους».
-Για το Νομισματικό Πρόγραμμα: «Σημαντικό ως πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προτεινόμενων δράσεων, είναι το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Επιτροπή για έκδοση συλλεκτικών σειρών νομισμάτων με θεματολογία που παραπέμπει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας […] Η δυνατότητα υλοποίησης του Νομισματικού Προγράμματος είναι χορηγία του Χρυσού Χορηγού της Επιτροπής, της Τράπεζας της Ελλάδος και η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται από το Εθνικό Νομισματοκοπείο. Προβλέπονται 3 είδη νομισμάτων, κατασκευασμένα από απλό μέταλλο, ασημένια και χρυσά. Τα νομίσματα αυτά θα παραχθούν σε συγκεκριμένο αριθμό με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών και οι μήτρες θα καταστραφούν. Θα αποκτήσουν έτσι μεγάλη συλλεκτική αξία για όσους τα αγοράσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο του 2021».
-Για την Εμπορία Προϊόντων: «Η Επιτροπή δρομολογεί (εντός Ιουνίου) δημόσιο διαγωνισμό για ανακήρυξη αναδόχων για την παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων για την επέτειο 2021. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με μεγάλη αυστηρότητα και με διαφανή κριτήρια. Οι κατηγορίες των προϊόντων είναι 4: ένδυση, κόσμημα, πορσελάνινα/κεραμικά είδη, γραφική ύλη και σχολικά είδη».
-Για τον Εθελοντισμό: «Οι αιτήσεις Εθελοντών γίνονται μέσω του ιστότοπου της Επιτροπής και έως σήμερα ξεπερνούν τις 730 – ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάνω από 6.000. Προγραμματίζουμε μια συμμετοχή εθελοντών στοχευμένη σε συγκεκριμένες δράσεις που οργανώνει και θα υλοποιήσει η Επιτροπή, σε όλη την Ελλάδα».
-Για τις σχέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Η Επιτροπή ανέθεσε εξ αρχής στον πρώην δήμαρχο Καρδίτσας, Θανάση Κανταρτζή και την ομάδα του, το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της χώρας. Η εντατική και αποτελεσματική τους εργασία έχει στεφθεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ακολουθούν. Στις 10 Μαρτίου 2020, η Επιτροπή υπέγραψε Κείμενο Συναντίληψης & Συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σήμερα, η Επιτροπή έχει συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με συνολικά 93 δήμους της χώρας, αναλυτικά: με 51 πρωτεύουσες νομών, δεδομένου ότι στόχος παραμένει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή: με 13 νησιωτικούς και 15 ηπειρωτικούς δήμους από όλη την Ελλάδα, και με 14 δήμους της Αττικής. Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα της Επιτροπής, έχουν κατατεθεί συνολικά 92 προτάσεις από 40 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρόεδρος της Επιτροπής πρόλαβε να πραγματοποιήσει μόνο 1 επίσκεψη και 13 τηλεδιασκέψεις με ισάριθμους δημάρχους ανά την Ελλάδα. Μέσα Ιουνίου ξεκινάει εκ νέου το πρόγραμμα επισκέψεων στους δήμους».
Κωνσταντίνος Κοντογιάννης: Η συμμετοχή της κοινωνίας καταστατικό στοιχείο του έργου της Επιτροπής
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, στη δική του ομιλία εστίασε στο πως συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα της Επιτροπής, μέσω του ιστοτόπου www.grece2021.gr. Επεσήμανε ότι:
«Η συμμετοχή της κοινωνίας αποτελεί καταστατικό στοιχείο του έργου της Επιτροπής. Αυτός είναι και ο λόγος που διαρκώς αναζητούνται τρόποι για τη διεύρυνσή της. Επιδιώξαμε λοιπόν όποιος θέλει να μπορεί να συνεισφέρει περιεχόμενο, προτείνοντας άρθρα για τα χρονολόγια. Η πρόταση ελέγχεται από συνεργάτες της Επιτροπής και στη συνέχεια αναρτάται. Μάλιστα, αναγράφεται το όνομα αυτού ή αυτής που έκανε την πρόταση, αφού πιστεύουμε ότι δίνει χαρά σε κάποιον να βλέπει να συνδέεται το όνομά του με τον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821». Επίσης, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να καταχωρήσει μια δράση ή εκδήλωση στο Ημερολόγιο της Επιτροπής.
Τέλος, σημείωσε: «Το σημαντικότερο παράθυρο συμμετοχής στο έργο της Επιτροπής είναι μέσα από την πλατφόρμα υποβολής προτάσεων για δράσεις και εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί από το τέλος του Δεκεμβρίου. Με απλό και πολύ φιλικό τρόπο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να υποβάλει κάποια πρόταση. Οι προτάσεις τίθενται στην κρίση των μελών της Ολομέλειας. Είναι σχεδιασμένη τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά για να διευκολύνονται και άνθρωποι που μπορεί να έχουν δυσκολία να υποβάλουν κάποια πρόταση στα ελληνικά».
Όπως είπε, αν και η διαδικασία υποβολής συνεχίζεται, μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 600 προτάσεις για δράσεις με εορταστικό χαρακτήρα, δράσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο, δράσεις με επιστημονικό ερευνητικό περιεχόμενο, δράσεις με αντικείμενο την εκπαίδευση, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την καλλιέργεια στάσεων στην κοινωνία, την ανάδειξη πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων κάποιας πόλης, δράσεις με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα ή με στόχο την αναμόρφωση της καθημερινότητας σε επίπεδο ΟΤΑ, δράσεις προβολής της Ελλάδας και δράσεις με αναφορά στην ομογένεια. «Έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις» τόνισε και έδωσε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα:
-Δημιουργία ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου σε όλη την πόλη του Ναυπλίου
-Καλλιτεχνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον εορτασμό της επετείου στο Καστελόριζο
-Δρομολόγηση ανάπτυξης μεγάλης βάσης ψηφιακών δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης προς χρήση πολιτών, επιχειρήσεων και του δήμου
-Δημιουργία ενεργειακής κατασκήνωσης στην Κοζάνη