Αφαιρέστε δύο φράσεις από το λεξιλόγιό σας για να γίνετε πιο επιτυχημένοι, υποστηρίζει καθηγητής του Στάνφορντ

από Team MyPortal.gr
sms

Εδώ και πολύ καιρό μελέτες έχουν δείξει πώς η χρήση της γλώσσας μας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, η χρησιμοποίηση θετικών μάντρα για παράδειγμα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ευημερία μας. Τώρα, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Αμερική, διαπίστωσε ότι η χρήση της σωστής γλώσσας μπορεί πραγματικά να μας κάνει πιο επιτυχείς, αναφέρει η εφημερίδα «The Independent».

Συγκεκριμένα, ο Μπέρνανρντ Ροθ, καθηγητής Μηχανικής και ακαδημαϊκός διευθυντής του Ινστιτούτου Σχεδίου Hasso Plattner του Στάνφορντ έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «The Achievement Habit» (Η Συνήθεια της Επιτυχίας) στο οποίο απαριθμεί γλωσσικές διορθώσεις που μπορούν να εισαχθούν στο λεξιλόγιό μας για να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Δύο από τις απλούστερες αλλαγές είναι η αντικατάσταση του συνδέσμου «αλλά» από τον σύνδεσμο «και» και του «πρέπει να» από το «θέλω να».

Ο Ροθ παραθέτει ένα παράδειγμα: «Θέλω να πάω στον κινηματογράφο, αλλά πρέπει να κάνω δουλειά» είναι μία πρόταση που προτείνει να αντικατασταθεί από την πρόταση «Θέλω να πάω στον κινηματογράφο και πρέπει να κάνω δουλειά».

Γιατί; Σύμφωνα με τον Ροθ, όταν χρησιμοποιεί κάποιος το «αλλά» δημιουργεί μία σύγκρουση (και κάποιες φορές μια δικαιολογία) για τον εαυτό του που δεν υπάρχει πραγματικά. Αν το «αλλά» αντικατασταθεί από το «και» λες στον εαυτό σου ότι μπορείς να κάνεις και τα δύο, απλά πρέπει να βρεις τη λύση.

Στην περίπτωση της χρήσης του «θέλω να» αντί του «πρέπει να» ο Ροθ εξηγεί. «Η άσκηση αυτή είναι πολύ αποτελεσματική για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι αυτά που κάνουν στη ζωή τους – ακόμα και τα πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα – είναι στην πραγματικότητα αυτά που επέλεξαν ».

Ένα απλό «Θέλω να πάω στη δουλειά σήμερα» αντί «Πρέπει να πάω στη δουλειά σήμερα» είναι εγγύηση για καλύτερη ψυχική διάθεση, ώστε να ξεκινήσει κάποιος τη μέρα στην εργασία του. Οι θεωρίες του Ροθ βασίζονται σε μια στρατηγική επίλυσης προβλημάτων, γνωστή ως «Σχεδιαστική σκέψη» με την οποία αμφισβητούμε την αυτόματη σκέψη μας για να δούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Το αποτέλεσμα είναι η θέση ότι ένα πρόβλημα δεν είναι τόσο δυσεπίλυτο όσο φαίνεται και ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας από ό, τι ίσως θεωρούσαμε.

Η επιτυχία είναι κάτι που μαθαίνεται. Είναι ένας μυς και μόλις μάθετε πώς να τον τεντώνετε, θα είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της ζωής και να εκπληρώσετε τους στόχους σας, υποστηρίζει ο Μπέρναρντ Ροθ στο βιβλίο του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ