9 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις μακριά τις τοξίνες από το σπίτι σου!

Το σπίτι μας είναι ο μικρόκοσμός μας, το καταφύγιό μας.

Περνάμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας εκεί και πρέπει να μας εκφράζει και να μας κάνει να ζούμε πιο όμορφα.

Το διακοσμούμε με αγάπη και προσοχή ώστε να νιώθουμε άνετα και ήρεμα.

Θέλει φροντίδα, όπως όλα, και υπάρχουν τρόποι να το κάνεις πιο «υγιές» και να μειώσεις την έκθεσή του στις τοξίνες.

Ορίστε μερικά εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να «αποτοξινώσεις» το σπίτι σου:

Επένδυσε στο πράσινο

Τα φυτά όχι μόνο θα ομορφύνουν τον χώρο σου, αλλά είναι και φυσικοί αποτοξικοποιητές του αέρα. Κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες, μάλιστα, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ο ευκάλυπτος, για παράδειγμα, είναι γνωστός για την ικανότητά του να ανακουφίζει τα αναπνευστικά προβλήματα, κάνει το δέρμα πιο υγιές και μειώνει τον κίνδυνο των βακτηριακών λοιμώξεων.

Shutterstock
Shutterstock

Βγάλε τα παπούτσια σου

Δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι τα παπούτσια είναι μαγνήτες βρωμιάς, σκόνης και μικροβίων. Αν μπεις στο σπίτι και συνεχίζεις να τα φοράς, μεταφέρεις παντού ότι έφερες από τον δρόμο. Βγάλε τα παπούτσια σου στην πόρτα και φόρεσε παντόφλες ή σαγιονάρες.

Άνοιξε τα παράθυρα

Ο αέρας μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι πιο πολύ μολυσμένος από τον εξωτερικό. Άνοιξε τα παράθυρα κάθε μέρα και άστα ανοιχτά ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας μέσα στο σπίτι.

shutterstock
shutterstock

Χρησιμοποίησε λιγότερο πλαστικό

Τα πλαστικά περιέχουν πολλές χημικές ενώσεις, που καταλήγουν στο περιβάλλον, στον αέρα, στο νερό, στα χέρια, στο φαγητό, στο ποτό. Αυτά τα χημικά προκαλούν διαταραχή των ορμονών που μπορούν να καταλήξουν σε προβλήματα υγείας. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία.

Αναβάθμισε την ηλεκτρική σκούπα σου

Τα φίλτρα της ηλεκτρικής σκούπας μπορούν να παγιδεύσουν μικρή μόνο ποσότητα σωματιδίων. Πάρε ειδικά φίλτρα που δεν αφήνουν ίχνη σκόνης και ξεφορτώσου τα αλλεργιογόνα.

shutterstock
shutterstock

Άπλωσε τα ρούχα έξω

Είτε έχεις στεγνωτήριο είτε όχι, προτίμησε να απλώνεις και να αερίζεις τα ρούχα έξω. Οι χημικοί διαλύτες κολλάνε στο ύφασμα του ρούχου, γι’ αυτό και πρέπει να αφαιρείς τη σακούλα όταν παίρνεις ρούχα από το καθαριστήριο. Αέρισέ τα σε άλλο δωμάτιο ή στο μπαλκόνι για λίγες ώρες.

Φτιάξε το δικό σου καθαριστικό

Τα περισσότερα καθαριστικά προϊόντα είναι γεμάτα τοξίνες, ενώ τα καλά είναι και πιο ακριβά. Μπορείς να φτιάξεις ένα δικό σου χωρίς χημικά, με φυσικά προϊόντα (νερό, ξύδι κτλ).

Shutterstock
Shutterstock

Χρησιμοποίησε πανιά από μικροΐνες

Αυτά τα έξυπνα πανιά μαζεύουν και φυλακίζουν τη σκόνη, αντί να την σκορπούν. Θα βρεις τέτοια για τις επιφάνειες αλλά και για το πάτωμα.

Πήγαινέ το φυσικά

Μην καταφεύγεις πάντα στα χημικά, τόσο για να απαλλαγείς από τους σκόρους όσο και για να μυρίζει ωραία το σπίτι σου. Ψάξε και θα βρεις πολλές φυσικές λύσεις για το σπίτι (σόδα, ξύδι, λεμόνι κτλ.)

No Comments Yet

Comments are closed