6+2 γευστικά στέκια στην Θεσσαλονίκη για να απολαύσετε παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα!

Η καλή ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της στη Θεσσαλονίκη… Και πως αλλιώς…, όταν μιλάμε για μια πόλη που φημίζεται για τη γαστρονομική της σκηνή και την αγάπη στην παράδοση.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε 5 γευστικά στέκια της πόλης που μπορούν να υπερηγανεύονται για το μενού τους που αντιπροσωπεύει και τιμά την καλή ελληνική κουζίνα!

Το Ελληνικό

Στο κέντρο της πόλης, στη Διαγώνιο, το Ελληνικό είναι ένα new age µεζεδοπωλείο-στέκι ντόπιων και επισκεπτών που φηµίζεται για την παρεΐστικη ατµόσφαιρα, τη φιλική εξυπηρέτηση, τον προσεγµένο χώρο που θυµίζει παλιό µπακάλικο και φυσικά τις γεύσεις του! Το µενού, που βασίζεται στην παραδοσιακή, καλή ελληνική κουζίνα, παρουσιάζει εκλεκτούς, πεντανόστιµους χειροποίητους µεζέδες από µεγάλη γκάµα συνταγών από πολλές και διάφορες περιοχές της χώρας, όλα φτιαγµένα µε µεράκι και φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες!

to ellinikoΦυσικά, δεν θα µπορούσε να λείπει η εκλεκτή λίστα αποσταγµάτων, ιδανική συνοδεία των καλοµαγειρεµένων πιάτων… Προσθέστε σε αυτά την καλή παρέα και έχετε έτοιµη την καλύτερη… συνταγή! Καθηµερινά 13:00-01:30 (η κουζίνα).

Must try

• Τον καβουρµά µπουγιουρντί

• Τη µαραθόπιτα

• Τους αµπελοσαρµάδες

• Την ποικιλία χειροποίητων αλοιφών

• Το µοσχαρίσιο συκώτι

Στρ. Καλλαρη 9, Τ. 2310 250210 fb Το Ελληνικό 

Tηγανιές & Σχάρες

Περισσότερα από 10 χρόνια πριν, γεννήθηκε και υλοποιήθηκε από την οικογένεια Τζερµιά -που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην πόλη µε πολλές επιχειρήσεις εστίασης- η ιδέα για έναν χώρο που θα σερβίρει ποιοτικές ελληνικές γεύσεις, µε σεβασµό στην παράδοση, την ντόπια κουζίνα από κάθε µεριά της χώρας, στα εκλεκτά κρασιά και αποστάγµατα, και όλα αυτά µε κοινό παρονοµαστή την καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι! Έτσι, δηµιουργήθηκαν οι Τηγανιές & Σχάρες. Σε family friendly και νεανικό περιβάλλον (µη καπνιζόντων ο εσωτερικός χώρος) και άψογη εξυπηρέτηση και φιλοξενία, εδώ απολαµβάνουµε ζουµερό και καλοψηµένο κρέας… προφανώς στη σχάρα ή στο τηγάνι σε συνδυασµό µε πληθωρικές σαλάτες και χειροποίητα ορεκτικά και αλοιφές, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις σε µαγειρευτά αλλά και σε πιάτα ηµέρας. Καθηµερινά, 13:00-01:30 (η κουζίνα). Στα συν, το delivery 13:00-00:00.

thganies sxares

Must try

• Την κρασάτη χοιρινή τηγανιά

• Την τηγανιά µανιταριών

• Το Κρεµαστό (τύπου κοντοσούβλι -χοιρινό, κοτόπουλο ή µοσχάρι- σε ειδική βέργα)

• Τα λουκάνικα Τζουµαγιάς

Καυταντζόγλου 12, Τ. 2310 860380 / Κατούνη 3, Λαδάδικα, Τ. 2310 510284, www.tiganies.gr

Ο Κήπος του Θερµαϊκου
Νικηφόρου Φωκά 2, Πλατεία Τσιρογιάννη, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 224073
Μποέµικο new age µεζεδοπωλείο, το οποίο ξυπνά νοσταλγικές µνήµες µέσα από µια ολόφρεσκη µατιά! Ο ρετρό χώρος µε τις αντίκες, τις µπροκάρ µαξιλάρες και τις «τριανταφυλλένιες» ταπετσαρίες παραπέµπει σε σάλα αστικού αρχοντόσπιτου.

Τα πιάτα, τα οποία ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας, είναι σε φιλοσοφία µεζέδων, βασισµένα σε ιδιαίτερους συνδυασµούς και άριστες πρώτες ύλες! Καθηµερινά 10:00-03:00 (12:30-01:00 η κουζίνα).

Χάλαρο
Θεµ. Σοφούλη 71, Τ. 2310 423284 – 2310 423269 / Θεµ. Σοφούλη 75, Τ. 2310 423269

Ανεξαρτήτως ώρας και ηµέρας, θα το δείτε γεµάτο… Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που προέκυψε η ανάγκη να ανοίξει και δεύτερο µαγαζί σε απόσταση αναπνοής. Η επιτυχηµένη πορεία στηρίζεται στη γεύση και την ποιότητα του value for money µενού. Και τα δύο έχουν µεγάλους, ατµοσφαιρικούς χώρους, µε open kitchens και σερβίρουν γευστικές προτάσεις ελληνικής κουζίνας µε δηµιουργικές πινελιές. Δοκιµάστε επίσης τα πιάτα ηµέρας! Καθηµερινά 13:00-00:00, Παρ. & Σάβ. 13:00-01:00 (η κουζίνα).

ΚΕΦΤΕ δες

Η επιτυχία που έχει σηµειώσει το εστιατόριο από την πρώτη στιγµή που άνοιξε τις πόρτες του είναι δεδοµένη!! Με σύγχρονη και µοντέρνα διακόσµηση, ο χώρος αποπνέει ζεστασιά όπου µπορείς να χαλαρώσεις και να γευτείς φρέσκα πιάτα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες και η σωστή διαχείρισή τους δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσµα στα πιάτα. Από τους κολοκυθοκεφτέδες µε τζατζίκι, τα ψητά µανιτάρια µε κρέµα βαλσάµικο, έως τα µπιφτέκια σχάρας και το λουκάνικο Ρεθύµνου, το εστιατόριο µπορεί και ευχαριστεί κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Φυσικά, όταν επισκεφτείς ένα εστιατόριο που λέγεται… ΚΕΦΤΕδες, αυτό που θα πρέπει να δοκιµάσεις πρώτο είναι οι κεφτέδες του. Και εδώ αυτό το πιάτο είναι σε άλλο επίπεδο! Αυτό το concept restaurant έχει ήδη κάνει πάταγο στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και απέκτησε πρόσφατα «αδερφάκι» στο Πανόραµα, για να ικανοποιήσει και τους λάτρεις των… κεφτέδων στην ανατολική πλευρά της πόλης. Καθηµερινά 12:00-01:00.

keftedes

Must try

• Το µοσχαρίσιο συκώτι µε θυµάρι

• Φυσικά… τους κεφτέδες του!

Βογατσικού 4, Τ. 2310 272900 / πΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 17, ΠΑΝΟΡΑΜΑ, Τ. 2315 538282 FB. ΚΕΦΤΕ δες 

Kazaviti

Σε ένα εξαιρετικό διατηρητέο κτήριο στα Λαδάδικα, ο Γιώργος Ευαγγελίδης, έχοντας ξεχωριστή σχέση µε τη γαστρονοµία -ο ίδιος, άλλωστε, είναι µάγειρας- στέγασε το Kazaviti, το οποίο «ταξίδεψε» από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θάσο, όπου εκεί λειτουργεί αρκετά χρόνια.

kazavitiΗ ζεστή ατµόσφαιρα, το παρεΐστικο ύφος, η οµαδική δουλειά και η φιλική εξυπηρέτηση συνετέλεσαν στην επιτυχηµένη πορεία και την εδραίωσή του στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης, έχοντας κερδίσει πιστό κοινό. Το νέο µενού τιµά την καλή ελληνική κουζίνα µε παραδοσιακές συνταγές από εποχικές πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν και πιο ιδιαίτερες, «πειραγµένες» προτάσεις, καθώς από φέτος βρίσκουµε το µενού περισσότερο… εστιατορικό. Τα πιάτα συνοδεύουν άριστα οι εκλεκτές λίστες µε κρασιά και αποστάγµατα! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).

Highlight
Τα lives µε ποιοτική ελληνική µουσική κάθε Πέµπτη, Παρασκευή & Σάββατο.
Κατούνη 9, Λαδάδικα, Τ. 2310 553141 fb Kazaviti thessaloniki 

Κιούπια

Πριν από 26 χρόνια ο Γιάννης και η Φιλιώ Λουµάκου εµπνεύστηκαν και δηµιούργησαν στα Λαδάδικα, στην κεντρική πλατεία Μοριχόβου (µόλις 5΄ από την πλατεία Αριστοτέλους), τα Κιούπια και από τότε µέχρι σήµερα έχουν ταυτίσει το όνοµά τους µε την προσεγµένη και νοστιµότατη ελληνική-µεσογειακή κουζίνα και καθόλου τυχαία… Προσηλωµένοι στη γεύση και την ποιότητα τόσο οι ίδιοι όσο και η οµάδα τους, σερβίρουν ένα εποχιακό µενού από εκλεκτές πρώτες ύλες, όπου όλα είναι χειροποίητα και ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας. Από πληθωρικές σαλάτες και λαχταριστά ορεκτικά µέχρι µαγειρευτά ηµέρας και ψητά της ώρας, όλα είναι γευστικότατα! Εκτός όµως του φαγητού, το ωραίο περιβάλλον, το σηµείο, το ευγενικό προσωπικό και η κυρία Φιλιώ που µας υποδέχεται πάντα µε χαµόγελο, το έχουν καθιερώσει στα αγαπηµένα στέκια φαγητού στην πόλη! Καθηµερινά 12:00-01:00 (η κουζίνα).

kioupia

Highlight

Καθηµερινά έχει live µε καλή ελληνική µουσική! Από τις 20:00 µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…

Must try

• τον µουσακά

• το κότσι

• το ψαρονέφρι µε sauce µελιού

• το σπανακότο

• τα ψάρια ηµέρας και θαλασσινά

Info
Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα, Τ. 2310 553239, www.kioupia.gr 

Ντορέ Ζύθος

Με την αίγλη µιας άλλης εποχής, δεν µετρά µόνο έναν αιώνα ζωήςΠίσω στο 1917, αποτέλεσε ένα καινοτόµο για εκείνη την περίοδο concept, όταν ο Αλφέρδο Μορατόρι δηµιούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρώτο καφέ-ζαχαροπλαστείο σε ευρωπαϊκά πρότυπα µε βιεννέζικες καρέκλες, περίτεχνα πατώµατα, µαρµάρινα τραπέζια… καθιστώντας το σηµείο αναφοράς της ελίτ της εποχής.

ntore zythosΕδώ άλλωστε έχουν γευµατίσει ο Βενιζέλος, η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες… Σηµαντικός σταθµός το 1959, όταν µετακόµισε στη σκιά του Λευκού Πύργου και έγινε πάλι τότε καλλιτεχνικό στέκι για συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες… όπως και το 1992 όταν ο Τάκης Ξεφτέρης (ανιψιός του Μορατόρι) για να το σώσει από την επερχόµενη παρακµή πρότεινε στη Δέσποινα Μαυροµµάτη, ιδιοκτήτρια του Ζύθου στα Λαδάδικα, της πρώτης µπυραρίας στην Ελλάδα, να το αναλάβει. Η κοινή πορεία των δύο σηµατοδοτήθηκε το 1995, δηµιουργώντας έτσι ένα ισχυρό brand! Τα δύο µαγαζιά παραµένουν ψηλά στις προτιµήσεις ντόπιων και επισκεπτών εξαιτίας της αισθητικής αλλά και της ποιότητας!

ntore zythos Πληθωρικό, ανεξάντλητο σε προτάσεις ηµέρας, το µενού τους τιµά την ελληνική παράδοση, µε προτεραιότητα τα ντόπια προϊόντα και δηµιουργικές συνταγές µε επιρροές από όλη τη Μεσόγειο. Καθηµερινά 10:00-02:00.

To Know

• Το Ντορέ-Ζύθος πρωτοπορεί βάζοντας στο µενού του µόνο ελληνικά προϊόντα και αναδεικνύοντας τις ελληνικές µικροζυθοποιίες πριν γίνουν µόδα!
• Έδωσε πρώτο εργασία σε γυναίκα σερβιτόρο!

Info

ΝΤΟΡΕ-ΖΥΘΟΣ: Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, Τ. 2310 279010, www.zithos.gr 

No Comments Yet

Comments are closed