463.723 αποφασίζουν για το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού

Από την ψήφο 463.723 μελών του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα κριθεί η υλοποίηση του νέου μεγάλου συνασπισμού. Όπως αναφέρει η σημερινή έκδοση της έγκυρης «Sueddeutsche Zeitung» (SZ) τόσα είναι τα μέλη του κόμματος που θα ψηφίσουν για το Ναι ή Οχι στον μεγάλο συνασπισμό στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί από τις 20 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου, με την καταμέτρηση να ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου. Μέχρι τότε συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η SZ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος που ήταν εγγεγραμμένα μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα και όχι αυτοί που θα εγγραφούν μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δικαίωμα ψήφου έχουν 463.723 από τους οποίους οι 24.339 είναι νέες εγγραφές που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της Βόνης υπέρ του μεγάλου συνασπισμού είχαν ψηφίσει το 56% των συμμετεχόντων που άναψαν το πράσινο φως για να προχωρήσει η SPD στις σχετικές συζητήσεις. Επίσης ενδιαφέρον έχει και το τι έγινε στο αντίστοιχο δημοψήφισμα μελών το 2013 όταν και πάλι είχε τεθεί το δίλημμα ναι ή όχι στο μεγάλο συνασπισμό. Τότε υπέρ της συμμαχίας με την Ανγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί το 76%, ενώ στην σχετική ψηφοφορία είχε συμμετάσχει το 75% των μελών του κόμματος που τότε ήταν 475.000.

Πάντως όπως εκτιμάται σήμερα η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, καθώς το θέμα συζητιέται στη γερμανική κοινή γνώμη πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πιο οριακό απ’ ότι το 2013, επειδή κρίνεται ως πολύ απίθανο το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η άνετη επικράτηση του Ναι.

Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 20% των μελών της SPD. Οσο για το ποιος δικαιούται να γίνει μέλος του κόμματος oι προϋποθέσεις προβλέπονται στο καταστατικό του κόμματος. Να έχει συμπληρώσει τα 14 χρόνια και να μην είναι μέλος άλλου κόμματος, ενώ δε θεωρείται απαραίτητο να είναι Γερμανός πολίτης.

-Ο Νεολαίος-

 

No Comments Yet

Comments are closed