Τι θα κρίνει την επιτυχία των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ

H Nέα Δημοκρατία αύριο στήνει εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέων διοικήσεων στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις της και συνέδρων για το ετήσιο Συνέδριο της που φέτος θα διεξαχθεί 3-5 Δεκεμβρίου.

Κάθε εκλογική διαδικασία είναι σημαντική για ένα κόμμα καθώς ακόμα και από τις υποψηφιότητες, περισσότερε φυσικά από τα αποτελέσματα, μπορείς να εξάγεις κρίσιμα συμπεράσματα για την μελλοντική του πορεία, την ταυτότητα που θέλει να προσδώσει η ηγεσία αλλά και τις επιλογές της βάσης.

Το κρίσιμο στοιχείο σε ανάλογες διαδικασίες είναι η ανανέωση, η συμπόρευση με τις κοινωνικές ανάγκες και η παραγωγή πολιτικής.  Ξέρω ότι στην πράξη λίγες φορές επιτυγχάνεται η λειτουργία των κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά αυτό είναι το ζητούμενο.  Κόμματα με εναλλαγή προσώπων σε μια πραγματική ώσμωση με την κοινωνία, στελέχη που προέρχονται από αυτήν και παραγωγή ιδεών, προτάσεων σε κεντρικό αλλά κυρίως τοπικό επίπεδο, θέσεων και όχι απλώς αναπαραγωγή κυβερνητικών απόψεων ή θέσεων της κεντρικής διοίκησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Μητρώο Στελεχών αντιλήφθηκε την ανάγκη στελεχιακού εμπλουτισμού αν και πιστεύω ότι η προσπάθεια έχει ατονήσει και έχει μείνει ανολοκλήρωτη.

Ξέρω πολύ καλά από το ρεπορτάζ πως πραγματοποιείται και αυτή η προεκλογική διαδικασία, εν πολλοίς περίκλειστη με κινητοποίηση σε συγκεκριμένες ομάδες στελεχών και οργανωμένων μελών.

Όμως έχει αποδειχθεί στην πρόσφατη ιστορία της ΝΔ, με κορωνίδα τις εκλογές των Σαμαρά και Μητσοτάκη, πως δεν είναι πάντα συμβατές οι επιλογές των στελεχών με αυτές της βάσης.

Όποιες όμως αν είναι τελικά οι επιλογές των μελών της ΝΔ, πέρα και πάνω απο πρόσωπα σημασία έχουν οι δομές και οι λειτουργίες απο κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο.  Αυτό ειναι ευθύνη της κεντρικής διοίκησης.  Διότι το μείζον διακύβευμα για να έχουν οι εσωκομματικές εκλογές θετικό πρόσημο είναι η δημιουργία αυτών των συνθηκών, η κεντρική κατεύθυνση ώστε οι οργανώσεις να λειτουργήσουν κοινωνικά και πολιτικά και όχι απλώς κομματικά.

No Comments Yet

Comments are closed