Το 2018 η οικονομία αναζητάει την έξοδο: Απο τα μνημόνια, την επιτροπεία και στις αγορές

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε για το 2018 αύξηση του κατώτατου μισθού, συμπληρώνοντας τις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης που δόθηκαν στο τέλος του έτους. Στο Μέγαρο Μαξίμου προμηνύουν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και επενδύουν σε αυτό πολιτικά. Η νέα χρονιά θα είναι άλλη μια κρίσιμη σε επίπεδο οικονομίας για τη χώρα παρά την τυπική ολοκλήρωση του Γ’ Μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Είναι δεδομένο πως του Μνημονίου δεν θα ακολουθήσει μια προμνημονιακή κατάσταση. Η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο όπως τα μέτρα που αφορούν τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και για υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3.5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2% για την επόμενη περίοδο. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών σημαίνει και αυστηρή επιτήρηση των εταίρων.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για μετά τον Αύγουστο είναι ερώτημα αν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές. Ήδη ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού», τόσο με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις εξόδους στις αγορές που κάνει ήδη η κυβέρνηση όσο και με τα υπόλοιπα του ESM. Αυτό θα δώσει χρόνο στη χώρα ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της οικονομίας και αξιοπιστίας της και να αποκλιμακώσει περισσότερα τα spreads τα οποία όντως περιορίζονται σημαντικά αλλά παραμένουν υψηλότερα από χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Επίσης για να αποφασιστούν μέτρα για το χρέος δεν αρκεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος και νέα προαπαιτούμενα για την χώρα. Κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις θα έχει και το ΔΝΤ το οποίο πιέζει για ελάφρυνση αλλά αφενός δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τη θέση του στο ελληνικό πρόγραμμα, αφετέρου πιέζει και νωρίτερα λήψη των μέτρων μείωσης του αφορολόγητου.

Στις 22 Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση ενώ εκκρεμεί και άλλη μια, η τέταρτη και τελευταία, τον Ιούνιο. Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία έχει μπροστά της μακρύ δρόμο.