TCI ΣΕΒΕ-DHL: Αισθητά βελτιωμένος ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών

από Team MyPortal.gr
sms

Θετικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, αλλά και βελτιωμένη άποψη για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες στο πρώτο εξάμηνο του 2019, εκφράζουν οι Ελληνες εξαγωγείς, σύμφωνα με τον Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών TCI ΣΕΒΕ-DHL, που κατήρτισε για έκτο διαδοχικό εξάμηνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος του, DHL. Υπογραμμίζουν ωστόσο την επιτακτική ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο της ναυτιλίας, όπου υπάρχουν -όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους- σημαντικές αναξιοποίητες ευκαιρίες.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 233 εξαγωγικών επιχειρήσεων από την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και το εμπόριο, με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, διεξήχθη στο χρονικό διάστημα από τις 11 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου του 2019, ενώ η υλοποίηση του πρότζεκτ έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, μεταξύ άλλων πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πάνω από έξι στους 10 αναμένουν αύξηση εξαγωγών και το 33% σταθερότητα.Για ακόμη ένα εξάμηνο αποτυπώθηκαν οι θετικές εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εξαγωγές της επιχείρησής τους στο χρονικό διάστημα που ολοκληρώνεται τον τρέχοντα μήνα, καθώς το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει αύξηση και το 33% σταθερότητα, ενώ μόλις το 5% διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις του στο εξωτερικό θα έχουν μειωθεί στο τέλος Ιουνίου, με σημαντικότερη αιτία τη μειωμένη διεθνή ζήτηση για το προϊόν του.

Οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων, θα βελτιωθούν στο α’ εξάμηνο 2019. Η πλειονότητα και συγκεκριμένα το 46% αναμένει στασιμότητα, ενώ το 29% εκτιμά ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, κυρίως λόγω της κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Αισιόδοξο παρουσιάζεται το 58% του δείγματος για τις εγχώριες πωλήσεις που θα πραγματοποιήσει η επιχείρησή του, ενώ το 36% εκτιμά ότι αυτές δεν θα μεταβληθούν. Το ποσοστό των εξαγωγέων που δήλωσαν ότι θα μειωθούν οι εγχώριες πωλήσεις παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα σε 6% έναντι 8% του προηγούμενου εξαμήνου.

Αντίστοιχα, σε δεύτερο επίπεδο οι επιχειρήσεις ρωτήθηκαν αν οι ελληνικές επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έχουν εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της ναυτιλίας, με τρεις στους τέσσερις εξαγωγείς να απαντάνε αρνητικά και έναν στους τέσσερις θετικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 233 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών, που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ