Μια αναγωγή της απλής αναλογικής στο Δήμο Θεσσαλονίκης

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη για τη Δημαρχία, οι κακοί χειρισμοί της ΝΔ στο θέμα της ανάδειξης υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης και η «Συμφωνία των Πρεσπών» έχουν δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα μοναδικό προεκλογικό φαινόμενο καθώς οι υποψηφιότητες που καταγράφονται ως τώρα αγγίζουν τον αριθμό-ρεκόρ των 20 –αν και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα φθάσουν ελαφρώς λιγότεροι.

Ο πολυκατακερματισμός αυτός δημιουργεί και ένα διαφορετικό προεκλογικό τοπίο καθώς κανείς υποψήφιος ως τώρα δεν έχει εμπεδωθεί ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και υπάρχει και διάχυση ποσοστών. Ακόμη και να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα ερευνών που ορισμένες δίνουν ως υψηλότερο ποσοστό το 20% αυτό σημαίνει πως κανένας συνδυασμός δεν θα έχει πάνω   από 10 δημοτικούς συμβούλους. Φανταστείτε τώρα ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ο πρώτος θα έχει π.χ. 10, ο δεύτερος 9, ο τρίτος 5, ο τέταρτος και ο πέμπτος από 4 κοκ. Για να διασφαλίσει ο εκλεγμένος Δήμαρχος την απαιτούμενη πλειοψηφία των 25 εδρών για να διοικήσει το Δήμο θα χρειαστεί ενδεχομένως συμβούλους από 4 και πάνω παρατάξεις. Μύλος!

Δεν δίνω μεγάλη σημασία στις προεκλογικές συγκρούσεις που ήδη ξεκίνησαν και η έντασή τους σταδιακά (θα) κλιμακώνεται. Μετά την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των δύο μεγάλων αντιπάλων της μεταπολίτευσης, νομίζω πως όσο σκληρές να είναι οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις, μπορεί να βρεθεί ο τρόπος σχηματισμού διοίκησης. Από μια μελλοντική διοίκηση τα μόνο σενάριο που θα απέκλεια είναι αυτός της συνεργασίας των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, για καθαρά πολιτικούς-κομματικούς λόγους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παρατάξεις με ουσιαστικό αυτοδιοικητικό στίγμα που θα μπορούσαν να είναι πυλώνες σε ένα διοικητικό σχήμα, όπως π.χ. του Κωνσταντίνου Ζέρβα ή του Πέτρου Λεκάκη, που δεν φέρουν κομματικές στηρίξεις και έχουν αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο η 1η Σεπτεμβρίου με προβληματίζει ιδιαίτερα. Για το πώς ένα σχήμα θα λειτουργήσει πατώντας σε πολλές βάρκες. Ποια πορεία θα ακολουθήσει ένας δήμαρχος που δεν θα είναι ισχυρός και θα πρέπει πριν από κάθε κρίσιμο θέμα να διαπραγματεύεται με 3-4 παρατάξεις και μερικούς συμβούλους. Και πόσα κέντρα εξουσίας θα υπάρχουν μέσα στο Δήμο… Εγώ δήμαρχος, δύο αντιδημαρχίες και την προεδρία του Δ.Σ., εσύ δυο αντιδημαρχίες, ο άλλος μια αντιδημαρχία και την προεδρία μιας δημοτικής επιχείρησης…

Εκτιμώ ότι η επόμενη θα είναι μια χαμένη τετραετία για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως προσώπων. Όπως ελπίζω να είναι και οι πρώτες και τελευταίες εκλογές στην αυτοδιοίκηση με αυτό το σύστημα.