Ολοκληρώθηκε το παζλ των υποψηφιοτήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Αυτό ήταν λοιπόν! Το τοπίο ενόψει των εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε. Με πολλαπλές υποψηφιότητες από τους ίδιους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους (είναι και η απλή αναλογική) και αναταράξεις στα κόμματα. Αναμφίβολα όσοι υποψήφιοι στηρίζονται από ένα κόμμα, που έχει μηχανισμούς, στελέχη και ένα άμεσο και εν δυνάμει εκλογικό ακροατήριο, μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν ένα προβάδισμα. Αλλά στην αυτοδιοίκηση και την κοινωνία η επιρροή των κομμάτων είναι πλέον πολύ μικρή, ακόμη και στα ίδια τους τα μέλη. Είμαστε στην εποχή που οι ανεξάρτητες και αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες βρίσκουν ευκολότερα ευήκοα ώτα, βρίσκουν περισσότερο χώρο να απευθυνθούν στην κοινωνία. Πως θα το κάνουν ή αν καταφέρουν να την πείσουν αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας ο προβληματισμός είναι έντονος και αυτό καταδεικνύεται και από τις συχνές συσκέψεις συσπείρωσης γύρω από την επίσημη υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου. Και σε αυτό θα έχει προσωπικό ρόλο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο προβληματισμός της ΝΔ έγκειται φυσικά στις πολλαπλές υποψηφιότητες απο το χώρο της κεντροδεξιάς και κυρίως αυτές του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού και του πρώην αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα που εμφανίζονται να έχουν σημαντική διείσδυση σε τμήματα -διαφορετικά βέβαια- του κεντροδεξιού χώρου. Και σε αυτές πρέπει να προστεθούν και οι υποψηφιότητες του δημοτικού συμβούλου Μάκη Κυριζίδη, του πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη που διατηρεί αναλλοίωτη τη σχέση του με ικανό τμήμα της βάσης της ΝΔ και του πρώην αντιπεριφερειάρχη και αντιδημάρχουν Χάρη Αηδονόπουλου. Ως εκ τούτου εμφανίζεται ως φυσιολογική η γαλάζια στρατηγική και του επιτελείου του Νίκου Ταχιάου να πολιτικοποιούν την αυτοδιοικητική μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης τη στιγμή που η ΝΔ οδεύει ολοταχώς προς την εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός επίσης επέλεξε να θέσει γύρω από την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά κάτι που αναμφίβολα δεν μπορεί να ευνοήσει τον υποψήφιο ενός κόμματος που βρίσκεται σε συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών και έχει να διαχειριστεί και τη φθορά και δυσαρέσκεια για κυβερνητικές αποφάσεις. Με μείζον το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η στρατηγική της παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου, που θα μπει ως φαίνεται τελευταία στην προεκλογική μάχη του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς παραμένει ΥΜΑΘ, θα είναι η ανάδειξη αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών.

Ωστόσο οι εξελίξεις στο χώρο της “Πρωτοβουλίας”,με την νέα υπό τον Πέτρο Λεκάκη παράταξη ουκ ολίγων δημοτικών συμβούλων της διοίκησης του Δήμου, που μόλις χθες παρουσιάστηκε, περιορίζει τη δυνητική δεξαμενή διεύρυνσης της παράταξης της κας. Νοτοπούλου.

Η υποψηφιότητα Λεκάκη και η άμεση σύνδεσή της με την “Πρωτοβουλία” ως συνέχεια αυτής αλλάζει και τα δεδομένα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Λειτούργησε δε ως καταλύτης ώστε και το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει και επισήμως τη στάση του ανακοινώνοντας την υποστήριξη του Σπύρου Βούγια, όπως και το Ποτάμι. Αλλά και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες που είχαν εκδηλωθεί με την προσπάθεια ανάδειξης μιας νέας υποψηφιότητας από το χώρο, όπως αυτής του προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, που προτάθηκε.

Τα προηγούμενα 24ωρα έκλεισε και τυπικά τον κύκλο της και η περιβόητη Επιτροπή Διαβούλευσης που προτάθηκε απο τον Γιάννη Μπουτάρη για μια ενιαία υποψηφιότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά ήταν θνησιγενής. Έτσι απο τον χώρο της (κεντρο)αριστεράς, της οικολογίας κλπ θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες όπως του Μιχάλη Τρεμόπουλου της Οικολογίας-Αλληλεγγύης, του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη της Υψίπολης και του Παναγιώτη Λογγινίδη απο τις Γειτονιές σε Δράση.

Το ΚΚΕ θα κατέβει με κεντρική πολιτική υποψηφιότητα, αυτή του ευρωβουλευτή Γρηγόρη Ζαριανόπουλου ενώ υποψήφιοι είναι και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Βασίλης Μωυσίδης, ο Γιάννης Κουριαννίδης και ο Ιωάννης Νασιούλας.

Φτάσαμε ήδη τους 16 υποψηφίους και αναμένονται τουλάχιστον καναδυό ακόμα…

No Comments Yet

Comments are closed