Κρεατόπιτα Ηπείρου

Περιγραφή

Την κρεατόπιτα αυτή την έμαθα απο την πεθερά μου. Την φτιάχνουν στην Ηγουμενίτσα. Κυρίως χρησιμοποιούν κρέας απο γίδα που γίνετε πιο νόστιμη αλλά εγώ την κάνω με κοτόπουλο που είναι πιο εύκολο να βρεθεί. Γίνεται το ίδιο νόστιμη.

Τι χρειαζόμαστε:

Για την γέμιση

  • 4-5 μπούτια κοτόπουλο (ή ένα ολόκληρο)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • λίγη γλυκιά πάπρικα
  • 3 κούπες περίπου του τσαγιού ρύζι για σούπα
  • αλάτι
  • νερό
  • λάδι

Για το φύλλο

  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι
  • νερό χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

Πώς το κάνουμε:

  1. Για την γέμιση, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο στο λάδι. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε ψιλοκόψει.
  3. Μόλις σωταριστούν και τα κρεμμύδια βάζουμε και το κοτόπουλο.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα (όση θέλουμε).
  5. Ρίχνουμε νερό ίσα να σκεπάσει το κοτόπουλο και αφήνουμε να μισοβράσει.
  6. Μόλις μισοβράσει το κοτόπουλο το αφαιρούμε και το ξεκοκκαλίζουμε σε μικρές μπουκιές (όχι πολύ ψιλό).
  7. Στο νερό ριχνουμε το ρύζι και βράζουμε μέχρι να «κρατάει» λίγο.
  8. Στο βρασμένο ρύζι προσθέτουμε και τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Για το φύλλο, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ξύδι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι. Το αφήνουμε λίγη ώρα να «ξεκουραστεί».
  10. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 μέτρια μπαλάκια.
  11. Ανοίγουμε φύλλο ούτε πολύ ψιλό ούτε πολύ χοντρό, σε μέγεθος μεγαλύτερο απο το ταψί.
  12. Στρώνουμε τα φύλλα σε λαδωμένο ταψί με λάδι και στο ενδιάμεσο.
  13. Πάνω στα στρωμένα φύλλα στρώνουμε την γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα απο πάνω.
  14. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
  15. Μπορείτε να το βάλετε ή σε αέρα ή σε αντιστάσεις.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή:

1. Το ρύζι να είναι λίγο ζουμερό (σαν ρυζότο),γιατί στον φούρνο «θα τραβήξει»

2. Τα φύλλα να μην καλύπτουν όλη την επιφάνεια της γέμισης, δηλαδή στο κέντρο η γέμιση θα φαίνεται.

3. Εγώ βάζω ρύζι νυχάκι.

 

πηγή: https://www.sintagespareas.gr/

No Comments Yet

Comments are closed